PENTRU A CONTRIBUI LA PREVENIREA RĂSPÂNDIRII VIRUSULUI COVID-19, CASA RAF NU MAI GĂZDUIEȘTE EVENIMENTE PUBLICE PE O PERIOADĂ NEDETERMINATĂ. NE PARE RĂU PENTRU INCONVENIENTELE CREATE.
Munca noastră depășește granițele clasice ale acordării de granturi. Acționăm mai degrabă ca un fond de investiții care urmărește să sprijine inițiative în domeniul social care au potențialul de a fi replicate și de a crea un impact la scară largă.
Căutăm, susținem și dezvoltăm inițiative, programe și proiecte prin intermediul granturilor, al finanțărilor rambursabile (program related investments) și al asistenței tehnice acordate cu precădere organizațiilor neguvernamentale.
Partenerii noștri sunt lideri și inovatori care au un angajament pe termen lung pentru ceea ce fac și care ne împărtășesc pasiunea și misiunea de a aduce schimbare în domeniile pe care le considerăm strategice.
SELECȚIE
Romanian-American Foundation finanțează programe doar pe bază de invitație.
CE FINANȚĂM
Știm că resursele noastre sunt foarte limitate în comparație cu nevoile și potențialul societății românești. Ne concentrăm resursele către inițiative care se încadrează în cele trei priorități strategice pe care le urmărim: dezvoltarea economiei rurale, dezvoltare prin tehnologie și inovație și implicare civică.
RECIPROCITATE
Munca noastră e bazată pe construcția de parteneriate, iar partenerii și beneficiarii granturilor RAF contribuie cu propriile lor resurse (nu neapărat bani) la proiecte.
LEADERSHIP
Partenerii noștri sunt organizații neguvernamentale existente, cu un palmares relevant, operațiuni și politici solide și echipă permanentă. Evaluăm leadershipul în aceeași măsură în care evaluăm proiectul în sine.
MULTIPLICARE
Căutăm să susținem proiecte care au un mare potențial de a fi replicate și care produc impact vizibil.
PARTENERIAT
Nu ne vom substitui niciodată administrației locale sau centrale. Căutăm însă să creăm parteneriate puternice cu comunitățile locale, autoritățile publice și alte organizații pentru a crește impactul proiectelor pe care le susținem.
Download document de conceptModul nostru de lucru e bazat pe invitație adresată de RAF. Suntem, totuși, deschiși să primim oricând solicitări.
Dezvoltarea și evaluarea aplicațiilor pentru toate programele și proiectele poate dura între trei și patru luni. Toate granturile sunt aprobate de către Boardul RAF de trei ori pe an, în februarie, mai și octombrie.
RAF este o entitate non-profit cu sediul central în Statele Unite. Pentru a ne asigura că folosim eficient fondurile destinate granturilor și pentru a ne încadra în legislația Statelor Unite, RAF lucrează după proceduri stricte privind finanțarea și monitorizarea proiectelor.
Toți potențialii parteneri și programele lor trec prin evaluarea unui ofițer de program din echipa RAF. Acesta discută cu potențialii grantee, determină dacă programul se înscrie în prioritățile RAF și măsura în care organizația are capacitatea de a desfășura proiectul. Dacă documentul de concept este considerat satisfăcător, partenerii potențiali sunt invitați să depună o aplicație integrala.
Toate organizațiile invitate să depună aplicații lucrează îndeaproape cu echipa RAF pentru a dezvolta propunerea de program. Toți potențialii grantee trec printr-o evaluare legală, de programe și financiară.
După aprobarea grantului de către Board, organizațiile partenere sunt invitate să semneze Acordul de finanțare.
Pe perioada desfășurarii grantului, beneficiarii trimit rapoarte ce sunt revăzute de echipa RAF pentru a asigura încadrarea în termenii finanțării. Ca o regulă generală, prima parte a finanțării constituie un avans, dar următoarele tranșe sunt transferate către grantee doar după aprobarea rapoartelor intermediare. Un ofițer de program lucrează îndeaproape cu beneficiarul pe parcursul derulării proiectului, oferind asistență în implementare. Urmărim dacă prezumțiile inițiale ale proiectului sunt corecte, evaluăm progresul, analizăm riscurile și oportunitățile și, acolo unde este cazul, ajustăm intervenția în funcție de lecțiile învățate pe parcurs și de realitatea din teren.
Identificăm parteneri și idei prin solicitare directă și proactivă. Evaluăm cu atenție fiecare partener, pe baza unui set de criterii clare. Suntem, de asemenea, deschiși să primim propuneri în orice moment.
Lucrăm îndeaproape cu fiecare partener pentru a dezvolta proiecte pilot. Scopul nostru este să încurajăm idei inovative, care au potențial de a crește și de a atrage alte resurse.
Testăm ideile pentru a le verifica sustenabilitatea și impactul.
Construim rețele și/sau comunități pentru a aduce mai mult suport și mai multe resurse în jurul inițiativelor.
Susținem, acolo unde este posibil, creșterea și multiplicarea inițiativelor prin advocacy, conexiuni cu noi parteneri sau orice alte mijloace.