PENTRU A CONTRIBUI LA PREVENIREA RĂSPÂNDIRII VIRUSULUI COVID-19, CASA RAF NU MAI GĂZDUIEȘTE EVENIMENTE PUBLICE PE O PERIOADĂ NEDETERMINATĂ. NE PARE RĂU PENTRU INCONVENIENTELE CREATE.

Photo: Teach for Romania
PRIORITATE STRATEGICĂ
Economie rurală
PERIOADĂ
aprilie 2014 - iulie 2021
PARTENERI
BUGET
$2.607.121
CONTRIBUȚIA RAF
$940.000
39
DE ȚĂRI
în care modelul Teach for All funcționează cu succes
×
Leadership Summer Academy, Târlungeni

Teach for Romania recrutează și pregătește absolvenți de top din universitățile românești pentru a preda în școli dezavantajate. RAF sprijină astfel replicarea și dezvoltarea în România a modelului Teach for All, model ce a contribuit cu succes la performanța educației publice în 39 de țări din Europa și din lume.

CONTEXT

În România, calitatea școlilor e foarte diferită între zona urbană și cea rurală, între comunitățile prospere și cele sărace. În cea mai mare parte, diferențele sunt date, de fapt, de calitatea profesorilor care predau în școlile respective, iar zonele rurale sau comunitățile dezavantajate au șanse mult mai mari să ducă lipsă de profesori sau să aibă profesori mai puțin calificați.

Astfel, în loc să ajute copiii să depășească handicapul dat de faptul că vin din familii sărace sau din zone izolate și nedezvoltate, școala adâncește aceste diferențe. Așa cum numeroase studii au arătat, educația primită până la vârsta de 15 ani decide în mare parte traiectoria unui copil în viață.

Acest cerc vicios nu este o particularitate a României. Peste tot în lume, comunitățile dezavantajate au șanse mai mici la educație de calitate și, astfel, șanse mai mici de a ieși din starea de sărăcie și subdezvoltare.

Modelul Teach for All a fost dezvoltat inițial în Statele Unite, începând cu anul 1990, ca răspuns la această problemă. Tineri absolvenți talentați din universități devin profesori pentru copiii din școli dezvantajate: modelul funcționează astăzi în 39 de țări, cu rezultate ce dovedesc o creștere a performanței academice a elevilor.

×

STRATEGIE

RAF sprijină replicarea, testarea și dezvoltarea inițială a modelului în România. Teach for Romania este parte a rețelei globale Teach for All și operează conform procedurilor și standardelor de calitate ale rețelei: recrutează unii dintre cei mai buni absolvenți de facultate și tineri din țară și îi pregătește pentru a preda, timp de doi ani, în școli din comunități dezavantajate. Programul creează, de asemenea, un sistem de suport și de învățare continuă, precum și o comunitate de profesori și alumni interesați în a continua să susțină reforma în educație.

Printr-un acord cu Ministerul Educației, unul dintre partenerii din program, Teach for Romania colaborează cu inspectoratele școlare pentru a identifica în primă instanță acele școli unde situația este atât de critică, încât posturile sunt vacante de mult timp sau sunt ocupate doar de candidați necalificați.

Programul urmărește mai ales să sprijine Teach for Romania în a crea un model funcțional de intervenție, potrivit contextului din România și cu rezultate ce pot fi evaluate.

Testimonials

Copiii cu care lucrăm dobândesc încredere în sine, de multe ori pentru prima dată în viață. Sunt încurajați să aibă initiațivă. Observăm o îmbunătațire și în frecvența cu care vin la școală, iar în rândul părinților observăm o deschidere mai mare spre a investi în educația copiilor și a îi lăsa să participle la ore. De asemenea, unii părinții ne-au mărturisit că, în afara programului școlar, copiilor le este dor de școală și așteaptă cu nerabdare să se revadă cu colegii. Știind statisticile legate de motivația copiilor pentru învățare, disponibilitatea lor tot mai mare pentru învățare este pentru noi o bucurie foarte mare și o realizare. De asemenea, avem copii care învață comportamente bazate pe valori – ceea ce susține misiunea noastră.

Corina Puiu
Cofondator Teach for Romania

Una dintre lecțiile învățate este că schimbarea se produce doar prin colaborare cu toate entitățile implicate în educarea copilului. În acelasi timp, am căpătat încredere că un singur om poate avea un impact considerabil într-o comunitate – poate acționa ca lider, dar numai împreună cu cei deja prezenți în comunitate. Transformările reale se produc în timp și doar prin determinare pe termen mediu și lung.

Mirela Ștețco
Tutor coordonator, Teach for Romania

Teach for Romania susţine investiţia în viitoarea generaţie de lideri în educaţie, asigurând astfel şanse egale la o viaţă mai bună pentru toţi copiii din România.

Ionuț Soleanicov
Cofondator Teach for Romania
Copyright © 2010 - 2021 Romanian - American Foundation. All rights reserved