prioritate strategică
Economie rurală
PERIOADĂ
decembrie 2012 - noiembrie 2018
BUGET
$484.748
CONTRIBUȚIA RAF
$446.147
30
ȘCOLI IMPLICATE
din 6 județe
×

Programul sprijină crearea și testarea unui model educațional pentru școli, model menit să crească nivelul de literație în rândul copiilor. Concluziile și experiența din program sunt comunicate directorilor de școală, inspectorilor și ministerului ca prim pas pentru formularea unei politici publice în această direcție.

CONTEXT

În Uniunea Europeană, doi din zece copii în vârstă de 15 ani au abilități limitate de înțelegere a textelor scrise, conform rezultatelor la testele PISA. În România, rata analfabetismului funcțional este de două ori mai mare: patru copii din zece au astfel de dificultăți.

Literația este abilitatea de a folosi citirea și scrierea pentru a produce, înțelege, interpreta și evalua critic un text, iar competențele scăzute de literație duc la rezultate slabe în multe alte domenii. Efecte negative apar mai ales în zona științelor, din moment ce întelegerea unui text științific este mai dificilă. Pe scurt, afectează capacitatea de a învăța.

România nu are politici de educație care să abordeze această problemă. Mulți dintre profesori consideră că subiectul este exclusiv de competența învățătorilor sau profesorilor de limba română, iar la fel de mulți sunt lipsiți de instrumentele și expertiza necesare. Resursele educaționale și informațiile generale despre literație sunt rare, ceea ce face ca subiectul să nu fie pe agenda educației, în ciuda amplorii problemei.

×

STRATEGIE

Programul, creat inițial cu Asociația Filocalia și apoi dezvoltat în parteneriat cu Asociație Română de Literație, aduce o abordare ce cuprinde:

1
Sprijin (training, mentorat, resurse educaționale) pentru profesorii de la diverse discipline pentru a utiliza la clasă metode care să îmbunătățească abilitățile de literație ale copiilor.
2
Cluburi de lectură pentru elevi.

Concluziile programului sunt prezentate școlilor, inspectoratelor și ministerului și altor actori cheie din zona educației.

Copyright © 2010 - 2019 Romanian - American Foundation. All rights reserved