PENTRU A CONTRIBUI LA PREVENIREA RĂSPÂNDIRII VIRUSULUI COVID-19, CASA RAF NU MAI GĂZDUIEȘTE EVENIMENTE PUBLICE PE O PERIOADĂ NEDETERMINATĂ. NE PARE RĂU PENTRU INCONVENIENTELE CREATE.

Photo: One World Romania
PRIORITATE STRATEGICĂ
Implicare civică
PERIOADĂ
mai 2015 – ianuarie 2020
PARTENERI
BUGET
$354.554
CONTRIBUȚIA RAF
$178.234
×

Încurajează folosirea filmului documentar ca instrument de educație civică pentru pentru elevi, atât la clasă, cât și în activități extracurriculare.

CONTEXT

Motivul pentru care programul One World Romania la Școală este construit în jurul filmului documentar îl reprezintă beneficiile pe care le aduce acesta. Un documentar spune vizual o poveste, încurajând spectatorii să empatizeze cu un anumit protagonist. Empatia îi ajută pe elevi să aibă o reacție vizavi de un subiect care altfel ar fi părut dificil sau de distant. Profesorii care au folosit la clasă documentarele One World Romania pentru ilustrarea unor teme din programa de liceu au observat o creștere a nivelului de implicare din partea elevilor, față de orele în care același subiect le era prezentat prin metodele tradiționale de predare. În plus, urmărind aceste documentare și discutând pe marginea lor în cadrul cluburilor de film (în întâlniri regulate, la școală, în timpul liber), elevilor li se dă posibilitatea să reflecteze asupra valorilor unei societăți deschise, tolerante și democratice. Această activitate extracurriculară deschide o fereastră către lume, plasând problemele din România într-un cadru mai larg, și încurajează gândirea liberă.

În anul 2008, a fost organizat un mini-festival de film documentar în România, o versiune restrânsă a One World Festival din Cehia, eveniment anual inițiat de fostul președinte ceh Vaclav Havel și dedicat apoi memoriei acestuia. De atunci, s-a transformat într-un festival anual care găzduiește proiecții pentru mai mult de 50 de filme documentare, organizează dezbateri și evenimente și aduce la un loc aproape 10.000 de spectatori.

Pe parcursul ultimilor ani, festivalul a cuprins proiecții speciale și dezbateri dedicate elevilor de liceu și profesorilor lor, iar One World Romania a început dezvoltarea unui pachet de educație bazat pe film documentar.

×

STRATEGIE

Scopul programului este de a încuraja folosirea filmului documentar (având ca temă drepturile omului) ca instrument inovativ de educație civică.

Pe parcursul programului, One World Romania:

1
Creează o galerie de resurse didactice pentru discipline precum educație civică, sociologie, istorie, limba română sau limbi străine.
2
Promovează către profesori ideea de a folosi filmul documentar în educație, inclusiv prin crearea unei platforme digitale dedicate.
3
Organizează sesiuni de vizionare și dezbateri pentru elevi.
4
Asigură sprijin pentru ca elevii să-și organizeze și dezvolte propriile cluburi de film în școli.

Testimonials

Una dintre schimbările concrete este că se vorbește despre drepturile omului și istoria recentă în fiecare săptămână, la măcar un liceu, pornind de la film documentar. Ne contactează din ce în ce mai mulți elevi care vor să se implice în program.

Provocarea constantă pentru noi este să adaptăm programul la condițiile din fiecare școală și, în același timp, să producem și o schimbare în fiecare școală. Am învățat mult de la elevii cu care colaborăm și de la profesorii care ne sunt aproape.

Petra Dobruskà
Asociația One World Romania la Școală
Copyright © 2010 - 2021 Romanian - American Foundation. All rights reserved