PENTRU A CONTRIBUI LA PREVENIREA RĂSPÂNDIRII VIRUSULUI COVID-19, CASA RAF NU MAI GĂZDUIEȘTE EVENIMENTE PUBLICE PE O PERIOADĂ NEDETERMINATĂ. NE PARE RĂU PENTRU INCONVENIENTELE CREATE.

11
licee cu profil agricol
participă în program
×

Susține școlile agricole în procesul de a-și adapta oferta educațională la nevoile economiei locale, cu un accent mai mare pe dobandirea abilităților necesare ca elevii să devină  viitori fermieri și  antreprenori mici și medii în agricultură. Programul are o importantă componentă practică și presupune o colaborare strânsă cu comunitățile locale.

CONTEXT

Pe măsură ce antreprenoriatul și întreprinderile viabile de dimensiuni mici și medii se dezvoltă în zona rurală, liceele agricole reinventate pot susține profesionalizarea generațiilor viitoare de fermieri și antreprenori din agricultură.

×

STRATEGIE

Programul aduce la un loc un consorțiu de cinci organizații, a căror viziune pe termen lung este de a transforma școlile agricole în parteneri puternici pentru creionarea și aplicarea strategiilor economice locale. Școlile devin astfel hub-uri educaționale ale comunităților și servesc ca pepinieră pentru viitori antreprenori mici si medii în agricultură.

Programul este construit pe baza acestei evaluări inițiale și cuprinde patru piloni mari de intervenție pentru cele 11 școli:

1
Creșterea capacității școlilor de a oferi programe relevante pentru dezvoltarea abilitatilor tehnice și antreprenoriale ale elevilor
2
Sprijin pentru școli în a-și face cunoscute în comunitate oferta și rezultatele, pentru a atrage candidați mai multi și mai bine motivați.
3
Creșterea capacității școlilor de a atrage resurse suplimentare prin care să răspundă nevoilor elevilor, școlii și comunității.
4
O mai bună colaborare între școală și alți actori locali (autorități, fermieri etc) pentru o educație de calitate, relevantă pentru dezvoltarea locală.

Programul include educație antreprenorială (JAR), vizite de studiu care să permită studenților să exploreze modul în care funcționează cu adevărat afacerile în agricultură, facilitarea colsaborărilor pentru practică cu fermele locale, sprijin pentru promovarea școlii în comunitate (WVR, Civitas) și pregătirea școlilor pentru a atrage finanțări suplimentare pentru propriile proiecte de educație (CEED).

CRPE urmărește, de asemenea, documentarea și promovarea programului, astfel încât bunele practici să poată fi preluate în politicile publice și extinse la nivel național.

Pe termen lung, ne dorim să vedem o rețea de 30-40 de licee cu o bună distribuție geografică și cu o ofertă educațională atât relevantă cât și de bună calitate, bine conectate cu afacerile locale, recunoscute ca un actor important în dezvoltarea comunității și susținute de autoritățile locale, considerate o opțiune atractivă și un punct de referință în județul lor pentru toți acei tineri (și familiile lor) interesați să-și dezvolte o carieră în agricultură.

 

Testimonials

La nivel individual, vrem ca elevii care beneficiază de programele noastre să își dezvolte competențele antreprenoriale și să aibă în vedere antreprenoriatul în zonele din care provin, preponderent rurale, ca opțiune de dezvoltare a carierei. Unii dintre ei, aproximativ 15% conform cercetărilor, chiar vor reuși în afaceri, iar ceilalți vor avea un grad de angajabilitate ridicat și vor deveni angajați competenți. Deschiderea de noi afaceri va contribui la creșterea economiei locale și la diminuarea migrației în zonele din care provin elevii beneficiari.

Victor Dumitrache
Junior Achievement România

Impactul colectiv și complementaritatea intervențiilor organizațiilor din consorțiu sunt elemente de noutate care își vor pune amprenta asupra grupurilor cu care lucrăm: tineri, profesori, comunitate.

Crenguța Bărbosu
Senior Program Manager, World Vision Romania

Până la acest moment, cea mai importantă perspectivă pe care am descoperit-o a fost nevoia conștientizată și asumată de elevi și profesori cu privire la transformarea învățământului profesional românesc. O perspectivă care se conturează mai puternic o dată cu implicarea tuturor actorilor într-un proces participativ de învățare, în care toți ne dorim același lucru: creșterea capacităților antreprenoriale ale elevilor care trec prin acest proces de învățare diferit de tot ce au experimentat până acum.

Carmen Ciobanu
Fundația Civitas

Rezultate

+60
profesori
și +1000 de elevi au participat în program (2014-2017)
+100
ferme și afaceri locale
implicate de școli în activități educaționale (2014-2107)
5
noi școli
au intrat în program în 2018
Copyright © 2010 - 2021 Romanian - American Foundation. All rights reserved