PENTRU A CONTRIBUI LA PREVENIREA RĂSPÂNDIRII VIRUSULUI COVID-19, CASA RAF NU MAI GĂZDUIEȘTE EVENIMENTE PUBLICE PE O PERIOADĂ NEDETERMINATĂ. NE PARE RĂU PENTRU INCONVENIENTELE CREATE.

Photo: TechLounge
PRIORITATE STRATEGICĂ
Tehnologie și inovație
PERIOADĂ
Decembrie 2014 - Februarie 2022
BUGET
$2.434.117
CONTRIBUȚIA RAF
$1.021.912
5
CENTRE UNIVERSITARE
care găzduiesc Innovation Labs
×
Hackathon 2016
Bucharest Hackathon 2016

Innovation Labs este un program extra-curricular de pre-accelerare, conceput pentru a expune studenții interesați de tehnologie și antreprenoriat la rigorile dezvoltării ideilor lor de produse și servicii. Programul este găzduit în prezent în cinci centre universitare la nivel național, respectiv București, Cluj, Iași, Sibiu și Timișoara, deservind și echipe de studenți din universități mai mici din întreaga țară.

CONTEXT

Sectorul de tehnologie din România se dezvoltă mai rapid decât oricare altul din economia românească, ceea ce creează un permanent deficit de forță de muncă și o creștere accelerată a salariilor.

Pe de altă parte, educația universitară ține cu greu pasul cu nevoile în continuă schimbare ale economiei în zona de tehnologie și inovație. Există un deficit din ce în ce mai mare de competență, iar universitățile tehnice oferă doar puține cursuri și experiențe care pregătesc studenții pentru cerințele economiei reale și pentru provocări practice precum dezvoltarea de produs sau construirea unei afaceri.

Ceea ce îndepărtează și mai mult studenții de școală și școala de nevoile economiei reale.

Pe măsură ce studenții optează pentru slujbe bine plătite în companii IT din zona de outsourcing, multe alte segmente din economie, care au nevoie de competențe în tehnologie și inovație, rămân descoperite.

×

STRATEGIE

“Innovation Labs” este un program de pre-accelerare, dezvoltat de Asociația TechLounge, care aduce împreună profesori din universități tehnice și antreprenori din tehnologie cu scopul de a crește numărul studenților interesați de antreprenoriat.

Într-o primă fază, RAF a susținut dezvoltarea “Innovation Labs” la Universitatea Politehnică din București. Programul actual include centre universitare din București, Cluj, Iași, Sibiu și Timișoara. Studenții care sunt selectați pentru fiecare ediție a “Innovation Labs” au ocazia de a dezvolta și testa propriile idei din domeniul tehnologiei, primesc mentorat din partea antreprenorialor locali din IT&C și asistența profesorilor implicați în program.

Programul urmărește trei obiective strategice:

1
Să construiască centre de leadership locale - formate din profesori, administratori ai facultăților, business local și studenți – care să conducă și să susțină edițiile “Innovation Labs”.
2
Să replice, în fiecare centru universitar, un format ce cuprinde evenimente dedicate cu participarea antreprenorilor locali, o competiție pentru studenți în urma căreia sunt selectate echipe și idei promițătoare, un program de mentorat și un eveniment de premiere a câștigătorilor finali.
3
Să documenteze programul, astfel încât să poată fi replicat, pe viitor, în alte centre universitare din România.

Testimonials

Extinderea Innovation Labs la nivel național este o mare oportunitate pentru noi și suntem foarte încântați că putem duce programul la un alt nivel de acoperire și  impact. Cu sprijinul Romanian-American Foundation am reușit să construim și să consolidăm parteneriate în Cluj, Sibiu și Timișoara, păstrând ancorarea Innovation Labs în Universități și comunitățile studențești. Scopul nostru este să interconectăm învățarea universitară cu antreprenoriatul și inovarea, prin mentoratul tinerilor și accesul lor la tehnologii bleeding edge oferite de parteneri. Astfel îi sprijinim pe fondatorii start-up din zona tehnologică și îi încurajăm pe tineri să-și definească și să-și pună în practică propriile proiecte concrete, transformative și centrate pe oameni. Suntem foarte fericiți să lucrăm împreună cu oameni uimitori din Universități și ONG-uri și să învățăm din experiențele lor din proiecte anterioare de antreprenoriat și prototipare, care îmbogățesc Innovation Labs și-l fac mai flexibil și mai sensibil la provocările locale.

Răzvan Rughiniș
TechLounge

Extinderea programului ne-a dat șansa de a redescoperi potențialul studenților și tinerilor de a identifica problemele din societatea în care trăim și de a propune soluții creative și transformatoare. Desigur, calea de la idee la prototip și produs nu este deloc simplă, iar Innovation Labs încearcă tocmai să-i ghideze pe tineri și să-i ajute să-și găsească propriul drum, transformându-și ideile în realitate. Tinerii sunt receptivi la problemele locale și la relația lor cu procesele și resursele globale, căutând moduri în care să pună la lucru tehnologiile și informațiile momentului în sprijinul diverselor comunități din România. Expansiunea programului a însemnat pentru noi o diversitate mai mare și o rețea mai densă de participanți și suntem încântați să învățăm din aceste interacțiuni intense.

 

Daniel Rosner
Tech Lounge

Încercând să dezvoltăm o soluție care să sprijine alegerea informată a clienților, ne-am dat seama cât de important este pentru noi accesul la perspectivele multiple ale mentorilor din domenii diverse – tehnic, business, comunicare, comerț. Provocarea constă în a înțelege mesajele venite din surse diverse, și a încorpora în produs feedback-ul primit.

Echipa Virtual Assistant
Innovation Labs București 2016

Rezultate

855
studenți participanți
în competițiile de idei
110
echipe
ce beneficiază de mentorat
21
de profesori din universități
(în afara Capitalei) practică noile metode de instruire
Copyright © 2010 - 2021 Romanian - American Foundation. All rights reserved