Innovation Labs este un program extra-curricular de pre-accelerare, conceput pentru a expune studenții interesați de tehnologie și antreprenoriat la rigorile dezvoltării ideilor lor de produse și servicii. Programul este găzduit în prezent în cinci centre universitare la nivel național, respectiv București, Cluj, Iași, Sibiu și Timișoara, deservind și echipe de studenți din universități mai mici din întreaga țară.

 

CONTEXT

Sectorul de tehnologie din România se dezvoltă mai rapid decât oricare altul din economia românească, ceea ce creează un permanent deficit de forță de muncă și o creștere accelerată a salariilor.

Pe de altă parte, educația universitară ține cu greu pasul cu nevoile în continuă schimbare ale economiei în zona de tehnologie și inovație. Există un deficit din ce în ce mai mare de competență, iar universitățile tehnice oferă doar puține cursuri și experiențe care pregătesc studenții pentru cerințele economiei reale și pentru provocări practice precum dezvoltarea de produs sau construirea unei afaceri.

Ceea ce îndepărtează și mai mult studenții de școală și școala de nevoile economiei reale.

Pe măsură ce studenții optează pentru slujbe bine plătite în companii IT din zona de outsourcing, multe alte segmente din economie, care au nevoie de competențe în tehnologie și inovație, rămân descoperite.

STRATEGIE

“Innovation Labs” este un program de pre-accelerare, dezvoltat de Asociația TechLounge, care aduce împreună profesori din universități tehnice și antreprenori din tehnologie cu scopul de a crește numărul studenților interesați de antreprenoriat.

Într-o primă fază, RAF a susținut dezvoltarea “Innovation Labs” la Universitatea Politehnică din București. Programul actual include centre universitare din București, Cluj, Iași, Sibiu și Timișoara. Studenții care sunt selectați pentru fiecare ediție a “Innovation Labs” au ocazia de a dezvolta și testa propriile idei din domeniul tehnologiei, primesc mentorat din partea antreprenorialor locali din IT&C și asistența profesorilor implicați în program.

Programul urmărește trei obiective strategice:

 

  1. Să construiască centre de leadership locale – formate din profesori, administratori ai facultăților, business local și studenți – care să conducă și să susțină edițiile “Innovation Labs”.
  2. Să replice, în fiecare centru universitar, un format ce cuprinde evenimente dedicate cu participarea antreprenorilor locali, o competiție pentru studenți în urma căreia sunt selectate echipe și idei promițătoare, un program de mentorat și un eveniment de premiere a câștigătorilor finali.
  3. Să documenteze programul, astfel încât să poată fi replicat, pe viitor, în alte centre universitare din România.
 

Innovation Labs 2016 | Bucharest Hackathon from TechLounge on Vimeo.

Testimoniale

Rezultate