Programul, administrat de către Asociația pentru Relații Comunitare și, parțial, direct de către RAF, sprijină dezvoltarea și consolidarea rețelei de fundații comunitare în România. RAF acordă sprijin financiar și, în special via ARC, asistență tehnică fundațiilor comunitare și Federației Fundațiilor Comunitare din România pentru dezvoltarea și/sau consolidarea organizațiilor în ansamblu, a echipelor lor mai ales, ca acestea să poată implementa eficient planurile strategice concepute pe termen lung și să își poată îndeplini rolurile lor strategice, să își consolideze poziția de lideri în comunitate și pe cea de finanțatori locali independenți.
Fundațiile comunitare sunt organizații filantropice a căror misiune este să contribuie la bunăstarea comunităților locale, mobilizând și distribuind fonduri pentru proiecte din arii diverse: cultură și artă, educație, dezvoltare și incluziune socială, dezvoltarea spațiilor publice etc. Fundațiile comunitare susțin capacitatea de acțiune a locuitorilor, organizațiilor și companiilor locale, oferindu-le un cadru creativ și transparent de cooperare, de mobilizare și de distribuire a resurselor în beneficiul comunității.
Mișcarea fundațiilor comunitare în România s-a dezvoltat gradual în perioada 2008-2019, incluzând astăzi 17 fundații comunitare. Majoritatea acestora au înregistrat un progres important și au reușit să capteze energii pozitive din comunitățile lor, ca răspuns la nevoile locale.
În 2012, primele patru fundații comunitare existente au înființat Federația Fundațiilor Comunitare din România, o organizație umbrelă cu potențial de a acționa ca facilitator pentru dezvoltarea organizațiilor membre și ca actor principal în conturarea și implementarea unui sistem-cadru de auto-reglementare a fundațiilor comunitare.
În ciuda trendului evident pozitiv în dezvoltarea mișcării fundațiilor comunitare, este necesară o creștere a nivelului de sustenabilitate a acestor organizații, ca și de capacitate și implicit relevanță în contextul propriilor comunități.
Primele două fundații comunitare au fost înființate în România în decembrie 2007, la Odorheiu Secuiesc și în ianuarie 2008, la Cluj, la inițiativa ARC, cu sprijinul Charles Stuart Mott Foundation și al Global Fund for Community Foundations.
RAF s-a alăturat în 2009 consorțiului de donatori alcătuit din Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe (CEE Trust) și Charles Stuart Mott Foundation pentru a pune bazele unei rețele naționale de fundații comunitare.
La finalul lui 2017, mișcarea națională includea 16 fundații comunitare active în Alba, Bacău, Brașov, București, Cluj, Covasna, Dâmbovița, Galați, Iași, Mureș, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Prahova, Sibiu, Timișoara și Țara Făgărașului. Din anul 2018, acestora li s-au alăturat grupuri noi de inițiativă pentru înființarea de fundații comunitare, în Buzău, Reșița și Suceava. În a doua jumătate a lui 2019 s-a înființat, la Vâlcea, a șaptesprezecea fundație comunitară din România.
De-a lungul timpului, programul național de dezvoltare a fundațiilor comunitare a integrat diverse resurse și instrumente de sprijin pentru fundațiile comunitare:
Consolidarea rolului fundațiilor comunitare în România este esențială pentru ca aceste organizații să poată să construiască sustenabil în comunitățile pe care le deservesc, să cultive lideri, să deblocheze resurse pentru dezvoltare și să înlesnească accesul la oportunități pentru cetățenii și afacerile de la nivel local.
“Într-o arhitectură deschisă a filantropiei comunitare, încercăm să creăm oportunități pentru ca fiecare dintre noi să fim cea mai bună versiune a noastră: vizionari, generoși, conectați și incluzivi. Din aceste motive, am investit în ultimii 10 ani în crearea de noi fundații comunitare și am sprijinit dezvoltarea unei rețele active de fundații care să fie o resursă pentru comunitățile locale. Multă vreme, comunitățile au privit în afara lor pentru a obține resursele financiare pentru dezvoltare, dar cu ajutorul fundațiilor comunitare au devenit mai conștiente de resursele pe care le au deja: timp, expertiză, bani, rețele sociale. Aceasta a fost o parte esențială a strategiei noastre: să ne concentrăm pe punctele tari ale comunității și nu exclusiv pe nevoi”.
Uitându-mă peste umăr, la primii trei ani de la înființarea Fundației Comunitare Iași, îmi dau seama cât de important e rolul unui catalizator în comunitate. Cât de mult contează să creezi contextul, să pui întrebări, să generezi conversații, să aduci subiecte pe agenda publică, pentru ca oamenii să se implice în modelarea unei comunități așa cum și-o doresc.