PENTRU A CONTRIBUI LA PREVENIREA RĂSPÂNDIRII VIRUSULUI COVID-19, CASA RAF NU MAI GĂZDUIEȘTE EVENIMENTE PUBLICE PE O PERIOADĂ NEDETERMINATĂ. NE PARE RĂU PENTRU INCONVENIENTELE CREATE.

Susține Fundațiile Comunitare din 12 orașe din România pentru a constitui și administra un fond local destinat educației STEM (științe, tehnologie, inginerie, matematică). Scopul este de a încuraja idei inovatoare, care pot face științele mai atractive pentru elevii din învățământul preuniversitar, și care pot fi aplicate cu sprijin din comunitate.

CONTEXT

Există o discuție din ce în ce mai animată în societate despre performanța și cultura din școlile românești. Părinți, organizații nonguvernamentale, companii și alți oameni interesați de educație sunt din ce în ce mai implicați și dornici să contribuie la o schimbare. Dar ceea ce lipsește din peisaj este un cadru mai larg în care toți cei interesați să-și poată organiza ofertele și efortul.

Pe de o parte, școlile nu au mecanismele necesare pentru a folosi resursele disponibile în jurul lor, în timp ce micile organizații nonguvernamentale sau grupuri de inițiativă nu au acces la resurse.

Fundațiile Comunitare au, astfel, oportunitatea de a concentra și organiza resurse locale în jurul educației. Cu atât mai mult cu cât, în ultimii ani, au evoluat în a-și asuma un rol important în comunitățile pe care le servesc și s-au constituit într-o mișcare națională cu o viziune comună.

×

STRATEGIE

Începând cu finalul anului 2014, RAF a derulat cu succes un proiect pilot împreună cu fundațiile comunitare din patru orașe (București, Cluj, Iași și Sibiu), pentru a testa ipoteza că Fundațiile Comunitare pot fi “intermediarul” potrivit pentru a dezvolta un program local de granturi destinate proiectelor mici de educație STEM. Din ianuarie 2016, programul s-a extins la nivel național, fiind deschis pentru toate Fundațiile Comunitare.

Fiecare “Fond Științescu” este proiectat de către Fundația Comunitară împreună și în acord cu parteneri locali, iar granturile sunt acordate educatorilor, organizațiilor neguvernamentale, studenților pentru inițiative locale inovatoare destinate educației în domeniul științelor.

Fundațiile comunitare mobilizează resurse financiare de la donatori individuali sau companii, ONG, autorități sau alte instituții/organizații, în special de pe plan local, iar grantul acordat de RAF dublează sumele atrase, în limita unui plafon maxim pe ediție (între 10.000 și 15.000 de dolari).

Programul urmărește două obiective strategice:

1
Să ofere profesorilor și pasionaților de educație și științe (din mediul educațional formal și non-formal) resurse pentru a crea proiecte care să facă științele mai atractive și interesante pentru elevi.
2
Să încurajeze filantropia individuală și să aducă la un loc, în jurul unui subiect important precum educația, o comunitate locală de suporteri și oameni de acțiune.

Testimonials

La București, Științescu a oferit finanțare direct către profesorii de gimnaziu, așa încât ei să poată dezvolta proiecte prin care să trezească pasiunea elevilor pentru științe exacte. Planul nostru pentru ediția pilot a fost să arătăm că nu e nevoie de foarte mulți bani sau foarte multă muncă să pui în practică astfel de proiecte.

Copiii nu au mai fost pasivi, nu au mai asistat la ceva ce li se întâmpla, ci au putut să vină cu idei și să fie implicați. Surpriza cea mare a venit de la profesorii care au primit finanțări. Ei au văzut proiectul ca pe o oportunitate de dezvoltare personală pentru ei înșiși. Timp de câteva luni, a trebuit să iasă din zona de confort, să își asume responsabilități noi și mai ales să cedeze controlul din clasă și către elevi. Faptul că cel puțin trei dintre proiecte continuă și după terminarea finanțării ne arată că am plantat semințele într-un sol fertil.

Alina Kasprovschi
Director Executiv, Fundația Comunitară București

Micro-comunitatea Științescu alimentează interesul și preocuparea pentru cei pasionați de domeniul STEM și le oferă șansa să împartă din această pasiune cu cei din jur. Îi provoacă să privească mai creativ și integrat științele, îi aduce împreună, îi provoacă să intre în competiție pentru idei de proiecte.

Ciprian Păiuș
Director Executiv, Fundația Comunitară Iași

În primul rând ne-am propus să pornim o conversație de calitate în comunitate despre educație. Să aducem educația înapoi în comunitate, să aducem împreună educatori, companii, instituții, elevi, părinți sau simpli pasionați de științe și educație. Am lansat o provocare: ești pasionat de știinte exacte, inginerie, tehnologie sau matematică? Dacă răspunsul este da, dă mai departe pasiunea ta! Și, din fericire, am găsit niște oameni extraordinari care au răspuns la provocarea noastră și ne-au demonstrat încă o dată cât de esențială e pasiunea în orice facem.

Ciprian Ciocan
Director executiv, Fundația Comunitară Sibiu

Am urmărit reacțiile din partea elevilor: se întrebau dacă pot face experimente în fiecare oră. Li s-a părut foarte distractiv! Inițial am plecat cu 10 echipe de copii și am ajuns la 32 de echipe. Multe experiemente au fost făcute de ei singuri, făra ca eu să îi coordonez. Eu nu le-am explicat foarte multe, ei singuri s-au descurcat. De fapt, așa ar trebui să se întâmple la școală, până la o anumită vârstă, să avem această libertate nu doar la științele exacte, unde există avantajul experimentelor. Copiii au câștigat încredere, s-au jucat, au descoperit foarte multe fenomene. Prin acest tip de proiect, ei devin mai curioși și interesați să își pună întrebări.

Ancuța Bontaș
profesoară de biologie, proiect Târg de Știinta și Calypso

Mi-am pus întrebarea: oare vor veni copiii în afara orelor, oare vor sta la școală de la 9/10 dimineața la 6 seara? Și au venit toți, au stat și la activități, și la ore. Copiii nu învață dacă doar le povestești, pe ei îi prinzi dacă îi lași să puna mâna și așa rețin. E mult mai ușor să înveți lucrând și jucându-te, decât memorând texte; până la urmă, pentru copii totul e o joacă. Ăsta e un tip de învățământ paralel.

Ioana Ghimbaș
profesoară de fizică, proiect Să explorăm lumea din jurul nostru

Rezultate

366
de inițiative finanțate
2679
susținători locali ai proiectelor
(donatori persoane fizice și juridice)
3819
membri
în echipele locale
Copyright © 2010 - 2021 Romanian - American Foundation. All rights reserved