PENTRU A CONTRIBUI LA PREVENIREA RĂSPÂNDIRII VIRUSULUI COVID-19, CASA RAF NU MAI GĂZDUIEȘTE EVENIMENTE PUBLICE PE O PERIOADĂ NEDETERMINATĂ. NE PARE RĂU PENTRU INCONVENIENTELE CREATE.

PRIORITATE STRATEGICĂ
Implicare civică
PERIOADĂ
aprilie 2015 – ianuarie 2021
BUGET
$1.438.428
CONTRIBUȚIA RAF
$870.710
16.500 USD
VALOAREA MAXIMĂ
a unui grant acordat prin Fondul de Inovare Civică
×
Fondul de inovare civică

Programul sprijină consolidarea unui fond de finanțare național pentru susținerea organizațiilor mici și a ideilor inovatoare de implicare în dezvoltarea comunității.

CONTEXT

Bazele Fondului de Inovare Civică au fost puse de FDSC în 2012, cu susținerea organizației Trust for Civil Society in Central and Easten Europe (CEE Trust) și a altor donatori privați din România. În acest moment, este principalul mecanism național de finanțare a inițiativelor locale ce încurajează implicarea cetățenilor în dezvoltarea propriilor comunități.

În anii anteriori, aproximativ 80 de inițiative civice au fost derulate de organizații neguvernamentale prin intermediul acestuia. În perioada următoare programul se va adresa cu precădere organizațiilor mici, ce lucrează la ‘firul ierbii’ și al căror buget nu depășește 60.000 USD pe an.

Societatea civilă din România se confruntă cu numeroase probleme, printre cele mai serioase fiind și lipsa fondurilor. Accesarea și gestionarea fondurilor structurale este dificilă pentru organizațiile societății civile. Astfel, organizațiile mai mici, active la nivel local, găsesc cu greu finanțare pentru inițiativele de implicare civică. Mare parte dintre aceste organizații sunt conduse de nevoia de supraviețuire și sunt, în consecință, nevoite să se adapteze la condițiile impuse de finanțările disponibile ocazional din diverse surse. Chiar dacă identifică soluții valoroase, ce merită testate, la nevoile comunităților, lipsa de experiență în planificare și management reprezintă un dezavantaj serios în competiția pentru granturi.

×

STRATEGIE

Parteneriatul între RAF și FDSC vizează ca Fondul de Inovare Civică să încurajeaze proiectele comunitare și să dezvolte capacitatea organizațiilor mici, stimulând și interesul altor donatori  în formarea unei piețe pentru proiecte civice. Contribuția RAF va descrește gradual până la finalul programului, fiind înlocuită prin alăturarea altor organizații și companii dornice să sprijine acest domeniu.

Programul va finanţa inițiative în arii precum mobilizarea şi responsabilizarea cetăţenilor, monitorizarea politicilor publice, educaţie civică şi implicarea copiilor şi tinerilor în viaţa comunităţii. În același timp, atenție specială va fi acordată și consilierii organizațiilor beneficiare, promovării bunelor practici și a proiectelor de succes.

Fondul, administrat de către FDSC, acordă anual granturi în urma unui proces competitiv de selecție a propunerilor primite de la organizațiile locale. Granturile sunt de maxim 16.500 USD pentru fiecare ONG, iar durata proiectelor este de maxim un an.

Testimonials

Fondul pentru Inovare Civică sprijină iniţiativele ce au capacitatea să schimbe mentalitatea tradiţională şi să dezvolte spiritul civic. Programul se adresează cu prioritate ONG-urilor aflate la început de drum, fără experienţă prea mare în administrarea proiectelor. Programul este, în acelaşi timp, un exemplu de parteneriat de succes între companii responsabile social şi ONGuri. Companiile care au ales să fie alături de FDSC în crearea acestui Fond continuă să sprijine financiar an de an programul.

Ionuț Sibian
FDSC

Am aflat că aplicaţiile organizaţiilor neguvernamentale reflectă foarte bine nevoile din comunităţi. Fondul pentru Inovare Civică are câteva direcţii pe care le urmăreşte si rămâne în acelaşi timp deschis către cerinţele ONG-urilor. De cele mai multe ori, acestea oglindesc foarte bine schimbarea de care este nevoie. O altă lecţie este cea a inovării cu bugete mici. Iniţiativele finanţate prin Fondul de Inovare Civică aduc modele de bune practică noi și găsesc soluţii pentru comunitate, folosind resursele locale. Capacitatea de inovare a oamenilor este extraordinară, de multe ori cu bugete care, raportate la schimbarea produsă, sunt foarte mici. Şi nu în ultimul rând, încrederea oferită unei organizaţii aflate la început de drum o poate ajuta să crească frumos. Sunt exemple de organizaţii care au pornit cu un proiect finanţat prin Fondul de Inovare Civică şi au reuşit apoi să atragă finanţări mai mari.

Simona Constantinescu
FDSC

Rezultate

160
de organizații mici
instruite despre elaborarea și implementarea unui proiect
75
de proiecte comunitare
finanțate la nivel național
Copyright © 2010 - 2021 Romanian - American Foundation. All rights reserved