PENTRU A CONTRIBUI LA PREVENIREA RĂSPÂNDIRII VIRUSULUI COVID-19, CASA RAF NU MAI GĂZDUIEȘTE EVENIMENTE PUBLICE PE O PERIOADĂ NEDETERMINATĂ. NE PARE RĂU PENTRU INCONVENIENTELE CREATE.

strategic priority
Implicare civică
PERIOD
1 ianuarie 2019 – 30 Aprilie 2021
BUGET
$385.437
CONTRIBUȚIA RAF
$332.417
×

Programul facilitează dezvoltarea unui nou tip de jurnalism, bazat pe povestiri generate împreună cu publicul și orientate spre soluții, iar aria tematică aleasă pentru acest pilot este dezvoltarea rurală.

CONTEXT

Într-o epocă în care jurnalismul se bazează în mare parte pe știri de senzație, reeditarea comunicatelor de presă sau încercări care nu fac prea multe pentru a informa corect sau a educa publicul, problemele complexe precum economia și dezvoltarea rurală sunt încă insuficient acoperite de mass-media, cu toate că aproape 50% din populația României secolului XXI încă trăiește în mediul rural. Povestirile despre agricultură sunt rare și tind să apară numai în perioade de criză profundă, cum ar fi cea cauzată de gripa porcină africană; și chiar și atunci, ele sunt tratate superficial.

Știrile și alte materiale existente sunt fie foarte tehnice, vizând mai ales experții, fie concepute de sus în jos, lipsite de o înțelegere reală și profundă, datorate în parte lipsei de timp, a personalului și a resurselor.

×

STRATEGIE

DoR va aduna și va relata povestiri despre întreprinzătorii din mediul rural. Povestirile vor fi generate în parteneriat cu comunitatea, axându-se pe evaluarea inițiativelor de schimbare.

O echipă de reporteri, editori și fotojurnaliști dedicați va realiza reportaje despre aceste comunități și poveștile lor, iar acestea vor fi publicate pe platforma decatorevista.ro. Jurnaliștii vor colabora, de asemenea, cu alte instituții de presă pentru a le împărtăși poveștile și pentru a le difuza în cât mai multe publicații, multiplicând astfel impactul lor.
Aceasta va oferi unor comunități (geografice sau de interese) posibilitatea de a face schimb de experiențe, de a se aduna și de a discuta (on-line și off-line), de a construi un set de studii de caz relevante pentru finanțatori și factorii de decizie interesați în dezvoltarea rurală, și de a creiona o foaie de parcurs pentru stakeholderi care pot aduce schimbări la o scară mai mică sau mai mare. Echipa de proiect va colabora, de asemenea, cu facilitatori – în special cu cei care sunt buni cunoscători ai comunităților locale – pentru a crea o structură adecvată pentru dialog și/sau ascultare între jurnaliști și antreprenorii rurali.

 

REZULTATE AȘTEPTATE

1
Expunerea la povestiri despre agricultura de semi-subzistență și ecoturism va conduce la creșterea gradului de conștientizare și a consumului de astfel de produse/servicii, la schimbări în politicile publice, la creșterea finanțării și a efortului depus în educația agricolă/turismul ecologic sau ar aduce alte beneficii sectorului per total.
2
Crearea unor legături mai puternice care să sporească încrederea în cadrul comunităților, pe măsură ce oamenii își descoperă reciproc poveștile și își dau seama că au mai multe trăsături în comun decât diferențe.
3
Expunerea la soluții viabile, cum ar fi cele mai bune practici în agricultură, recoltare, depozitare, distribuire, vânzare, relaționare cu turiștii etc., care inspiră și în cele din urmă îi determină și pe alții să le adopte.
4
Creșterea gradului de conștientizare cu privire la aspectele legate de economia rurală și dezvoltarea rurală, generând astfel mai mulți clienți în zonele rurale, care, la rândul lor, ar putea extinde piața disponibilă pentru micii agricultori/ecoturism.
Copyright © 2010 - 2020 Romanian - American Foundation. All rights reserved