prioritate strategică
Tehnologie și inovație
PERIOADĂ
martie 2017 - mai 2019
BUGET
$1.283.124
CONTRIBUȚIA RAF
$220.000
×
First Tech Challenge Romania 2017

Promovând învățarea prin practică a noțiunilor de robotică, programul își propune să încurajeze studenții din toate mediile de învățământ să învețe și să dezvolte abilități de secol XXI care să le ajute în viitoarea lor carieră.

CONTEXT

Tehnologia se răspândește rapid în rândul tinerilor din România, care se apropie de colegii lor europeni în ceea ce privește frecvența utilizării calculatorului și a internetului. Cu toate acestea, ei rămân în urmă atunci când vorbim despre abilități digitale, inclusiv competențele complexe. De exemplu, conform Eurostat, numai 8% dintre tinerii români de 16-19 ani au scris un program folosind un limbaj specializat comparativ cu media UE de 21%. Robotica este o oportunitate excelentă de a dobândi astfel de abilități, însă deocamdată nu este foarte accesibilă. Unele licee din România au înființat cluburi de robotică sau au participat la competiții de profil, dar la scară mică – în principal la licee cu profesori și părinți foarte devotați și care își pot permite să plătească pentru piese. Principala provocare este găsirea unor modalități de a ajuta această mișcare să crească și să ajungă la o masă critică de elevi din licee cu profil STEM.

First Tech Challenge (FTC) este una dintre cele mai mari competiții globale de robotică, reunind 44.000 de echipe din 80 de țări. Echipele de elevi trebuie să proiecteze, să construiască, să programeze și să opereze propriii roboți pentru a concura într-o competiție în format alianță. S-a constatat că 86% dintre elevii implicați tind să își îmbunătățească performanțele școlare și 87% sunt mai interesați să se înscrie la facultate. 75% dintre absolvenții FTC studiază sau lucrează în domeniul STEM, iar fetele care participă la FTC au de patru ori mai multe șanse să aprofundeze materiile STEM în urma participării.

În toamna anului 2016, Nație prin Educație a organizat prima ediție a FTC în România, obținând recunoașterea oficială din partea Ministerului Educației.

×

STRATEGIE

Programul se bazează pe metodologia FTC, principalele etape fiind:

1
Lansarea provocării și înregistrarea echipelor;
2
Sprijin acordat liceului pentru crearea unui laborator elementar de robotică (instrumente, imprimante 3D, acces liber la software etc.) și primirea setului standard de componente FTC pentru roboți;
3
Construirea robotului de către echipele de elevi, care concomitent gestionează proiectul, strâng fonduri suplimentare, comunică, își găsesc suporteri printre colegi etc. Echipele beneficiază de mentorat din partea unui profesor / student sau a unui profesionist și pot participa la o serie de seminarii web pe teme tehnice;
4
Evenimentul național – competiția FTC Romania;
5
Participarea celor două echipe câștigătoare la campionatul mondial (în S.U.A.).

Prima ediție este o oportunitate pentru organizație de a învăța cum să administreze programul în mod eficient, explorând în același timp opțiunile complementare pentru o penetrare mai profundă a roboticii în școli. Scopul va fi creșterea tot mai mare a concurenței și, totodată, încurajarea școlilor să deschidă un club sau un curs permanent de robotică.

Rezultate Asteptate

750
elevi
din 50 de licee din 33 de orașe participă la program
80%
dintre elevii participanți
își îmbunătățesc cunoștințele și abilitățile
>90%
dintre participanți
urmează să participe la ediția următoare (ca mentori sau competitori)
Copyright © 2010 - 2019 Romanian - American Foundation. All rights reserved