Food Hub-urile
pot contribui la creșterea nivelului de încredere în producția locală și sprijinirea lanțurilor de aprovizionare scurte.
×
Food hubs
Harta food hub-urilor.

Un grup de organizații neguvernamentale din România dezvoltă și pilotează modele de Food Hubs, centre integratoare de produse locale, ca alternative economice durabile pentru micii producători rurali.

CONTEXT

Accesul la piețe, împreună cu know-how-ul de bază al afacerilor și accesul la capital sunt elemente esențiale necesare dezvoltării economice a României rurale.

După ce au testat cooperativele ca o soluție de piață viabilă pentru micii agricultori, partenerii RAF activi în dezvoltarea rurală își asumă provocarea de a testa un alt model economic. Food Hubs, ca facilități regionale, vor avea rolul de a agrega, depozita, procesa, distribui și/sau comercializa produse alimentare locale la un preț echitabil atât pentru consumatori, cât și pentru agricultorii mici.

Acestea pot fi un alt intermediar pentru agricultorii mici și piață, precum și un centru de resurse, cu o ofertă de servicii pentru creșterea competitivității acestora.

×

STRATEGIE

Programul creează cadrul pentru testare, învățare și adaptarea modelului Food Hub în contextul României, conceput în două etape, respectiv o fază de planificare a afacerii urmată de faza de implementare a Food Hub.

 

1
Etapa 1: planificare (șase luni) - Zece ONG-uri cu experiență în dezvoltarea rurală și motivație în înființarea unui FoodHub au primit sprijin pentru cercetare de piață, pregătire tehnică și legală, analiză de bune practici și pentru a dezvolta planuri de afaceri. Coordonarea, selecția și asistența ONG-urilor în această fază a fost realizată de Civitas.
2
Etapa 2: implementarea planurilor de afaceri în cinci regiuni (30 de luni) - Un comitet de selecție a ales cinci proiecte-pilot, pe baza studiilor de piață și a planurilor de afaceri realizate în prima etapă. Comitetul de selecție a fost format din profesioniști care și-au oferit timpul și expertiza în calitate de voluntari. RAF acordă granturi celor cinci organizații facilitatoare selectate pentru a implementa modelele de Food Hub propuse.

Cele cinci organizații au început deja implementarea proiectelor și vor colabora cu fermierii mici și mjlocii din următoarele zone pentru a le favoriza accesul la piață:

Rezultate Asteptate

5
regiuni
în care se vor dezvolta modele de Food Hub-uri.
2 +
Food Hub-uri
ating pragul de rentabilitate, demonstrand modele de afaceri durabile
500 +
de fermieri mici
din regiunile pilotate vor avea acces mai bun la piață pentru produsele lor.
Copyright © 2010 - 2019 Romanian - American Foundation. All rights reserved