PENTRU A CONTRIBUI LA PREVENIREA RĂSPÂNDIRII VIRUSULUI COVID-19, CASA RAF NU MAI GĂZDUIEȘTE EVENIMENTE PUBLICE PE O PERIOADĂ NEDETERMINATĂ. NE PARE RĂU PENTRU INCONVENIENTELE CREATE.
Un grup de organizații neguvernamentale din România dezvoltă și pilotează modele de Food Hubs, centre integratoare de produse locale, ca alternative economice durabile pentru micii producători rurali.
Accesul la piețe, împreună cu know-how-ul de bază al afacerilor și accesul la capital sunt elemente esențiale necesare dezvoltării economice a României rurale.
După ce au testat cooperativele ca o soluție de piață viabilă pentru micii agricultori, partenerii RAF activi în dezvoltarea rurală își asumă provocarea de a testa un alt model economic. Food Hub-urile, ca facilități regionale, agregă și comercializează produse alimentare pentru a susține fermierii mici și pentru a promova produsele acestora, oferind o alternativă sănătoasă consumatorilor și contribuind totodată la bunăstarea comunităților rurale.
Acestea pot fi un alt intermediar între producătorii mici și piață, precum și un centru de resurse, cu o ofertă de servicii pentru creșterea competitivității acestora.
Programul creează cadrul pentru testare, învățare și adaptarea modelului Food Hub pentru dezvoltare economică locală în contextul României, și a fost conceput în două etape majore, respectiv o fază de selecție și planificare a afacerii urmată de faza de dezvoltare propriu-zisă a Food Hub-ului.
Cele cinci organizații colaborează cu fermierii mici și mijlocii din următoarele zone pentru a le favoriza accesul la piață:
Pe 3 decembrie 2019, la Bruxelles, Nod Verde a fost ales unul dintre ambasadorii inovării rurale în cadrul Concursului european de inovare rurală.