PENTRU A CONTRIBUI LA PREVENIREA RĂSPÂNDIRII VIRUSULUI COVID-19, CASA RAF NU MAI GĂZDUIEȘTE EVENIMENTE PUBLICE PE O PERIOADĂ NEDETERMINATĂ. NE PARE RĂU PENTRU INCONVENIENTELE CREATE.

Photo: Laszlo Potozky
PRIORITATE STRATEGICĂ
Economie rurală
Area
Antreprenoriat
PERIOADĂ
decembrie 2014 – iulie 2021 (Etapa 1+ Etapa 2)
BUGET
$3.689.786
CONTRIBUȚIA RAF
$2.604.674
25%
DIN TERITORIUL ROMÂNIEI - ARII PROTEJATE
×
Destinații de ecoturism
Apuseni Pădurea Craiului

Accelerează crearea de destinații de ecoturism și sprijină înființarea unei rețele naționale de destinații în România. Scopul programului este de a contribui la dezvoltarea economică a comunităților locale, conservarea naturii și culturii locale și la poziționarea României ca destinație importantă pe harta ecoturismului.

CONTEXT

România este una dintre cele mai “bogate” țări europene în materie de biodiversitate. Cele 27 de parcuri naționale și naturale, rețeaua Natura 2000 și moștenirea culturală și istorică, o fac să fie o zonă ideală pentru ecoturism.

O destinație de ecoturism este reprezentată de o micro-regiune cu resurse naturale și culturale remarcabile, unde pot fi dezvoltate activități de turism sustenabil. O astfel de zonă oferă turiștilor experiențe integrate, dar cu un impact minim asupra mediului, agregând o rețea de servicii ecoturistice complementare, în interiorul unei strategii unitare de marketing și dezvoltare.

Zonele potrivite pentru ecoturism sunt, însă, și printre cele mai puțin dezvoltate din România, cu venituri mici, fără oportunități economice și adesea amenințate de o abordare “industrială” a dezvoltării: despăduriri, turism de masă sau alte activități care pun în pericol natura și valorile unice ale zonei.

×

STRATEGIE

În 2012, România a fost prima țară europeană care, prin contribuția Asociației de Ecoturism,  a dezvoltat o metodologie națională pentru a evalua și desemna destinații ecoturistice. În prezent, există cinci astfel de arii desemnate: Zărnești-Piatra Craiului, Mara-Cosău-Creasta Cocoșului, Țara Hațegului – Retezat, Vânători-Neamț și Țara Dornelor.

Dezvoltarea destinațiilor de ecoturism în România este un program integrat, dezvoltat împreună cu Fundația pentru Parteneriat (coordonator și partener strategic) și Asociația pentru Ecoturism din România (partener pentru asistență tehnică), cărora li s-au alăturat și alți parteneri experți în diverse domenii.

Programul este gândit pe termen lung și dezvoltat de-a lungul a trei linii strategice:

1
Să sprijine organizații locale din cel puțin șapte regiuni pentru a valorifica potențial de ecoturism dezvoltând planuri împreună cu comunitatea de leadership local pentru dezvoltarea zonei ca destinație de ecoturism.
2
Să contribuie la discuția publică despre ecoturism, aducând pe masa factorilor de decizie bunele practici și lecțiile învățate pe parcursul derulării programului.
3
Să comunice și să promoveze România ca destinație de ecoturism, atât la nivel local, național și internațional.

Detalii despre teoria schimbării, modelul programului, recomandări și bune practici, studii de caz în documentul Ecodestinații – un model de leadership și dezvoltare locală sustenabilă.

Cele 7 destinații de ecoturism incluse în programul RAF sunt:

Băile TușnadEco MaramureșPădurea CraiuluiColinele TransilvanieiȚara DornelorȚara Hațegului – RetezatȚinutul Zimbrului.

Calendarul evenimentelor din destinațiile de ecoturism poate fi consultat aici:
https://www.eco-romania.ro/en/descopera-eco-romania/events

Infrastructură și servicii specifice implicate în parteneriate locale (2014-2019):

  • 62 de arii protejate
  • 84 de comunități
  • 162 de pensiuni
  • 121 ghizi locali
  • 48 mici producători

 

 

Testimonials

Viteza și succesul cu care se dezvoltă destinațiile de ecoturism depind foarte mult de calitatea parteneriatului local creat pentru acest scop. Cu cât sunt mai implicați partenerii ce fac parte din inițiativă, cu atât cresc șansele ca destinația să funcționeze așa cum trebuie.

Laszlo Potozky
Director, Fundația pentru Patreneriat

Cred că iniţiativa de creare a destinaţiilor de ecoturism produce de fapt o revoluţie în sistemul de management turistic din România. Chiar dacă, din păcate, este o revoluţie întârziată (având în vedere că acest concept are o vechime considerabilă la nivelul ţărilor dezvoltate) sunt convins că rolul nostru, al managerilor de destinaţii de ecoturism, este cu atât mai important.

Pentru mine o destinaţie înseamnă în primul rând un parteneriat şi abia la pasul următor vorbim de teritoriu şi infrastructură. Iar parteneriatul este un proces de învăţare să împarţi beneficiile şi să construiesti încredere cu ceilalţi parteneri. Schimbarea reală este să trecem dincolo de parteneriatele doar pe hartie, iar crearea unui parteneriat local puternic este, în opinia mea, cea mai importantă sarcină de pe agenda unui manager de destinație ecoturistică.

Mihai Dragomir
Manager - Destinația de Ecoturism Colinele Transilvaniei

Rezultate

7
DESTINAȚII ECOTURISTICE
cu identitate definită și management local
534
LOCURI DE MUNCĂ
în rețeaua de ecoturism în 2018
+$1,8
milioane fonduri atrase de parteneri
pentru dezvoltarea destinațiilor
Copyright © 2010 - 2021 Romanian - American Foundation. All rights reserved