Foto: Laszlo Potozky
prioritate strategică
Economie rurală
Arie
Antreprenoriat
PERIOADĂ
decembrie 2014 – iunie 2019
BUGET
$2.804.346
CONTRIBUȚIA RAF
$1.744.394
2012
ANUL ÎN CARE ROMÂNIA
a devenit prima țară europeană cu o metodă de a evalua și desemna destinații de ecoturism
×
Destinații de ecoturism
Apuseni Pădurea Craiului

Accelerează crearea de destinații de ecoturism și sprijină înființarea unei rețele naționale de destinații în România. Scopul programului este de a contribui la dezvoltarea economică a comunităților locale, conservarea naturii și culturii locale și la poziționarea României ca destinație importantă pe harta ecoturismului.

CONTEXT

România este una dintre cele mai “bogate” țări europene în materie de biodiversitate. Cele 13 parcuri naționale, rețeaua Natura 2000 și moștenirea culturală și istorică, o fac să fie o zonă ideală pentru ecoturism.

În 2012, România a fost prima țară europeană care a dezvoltat o metodologie națională pentru a evalua și desemna destinații ecoturistice. În prezent, există patru astfel de arii desemnate: zona Zărnești-Piatra Craiului, zona Mara-Cosău-Creasta Cocoșului, zona Țara Hațegului – Parcul Național Retezat și zona Vânători-Neamț.

O destinație de ecoturism este reprezentată de o micro-regiune cu resurse naturale și culturale remarcabile, unde pot fi dezvoltate activități de turism sustenabil. O astfel de zonă oferă turiștilor experiențe integrate, dar cu un impact minim asupra mediului, agregând o rețea de servicii ecoturistice complementare, în interiorul unei strategii unitare de marketing și dezvoltare.

Zonele potrivite pentru ecoturism sunt, în același timp, și cele mai puțin dezvoltate din România, cu venituri scăzute, fără oportunități economice și adesea amenințate de o abordare “industrială” a dezvoltării: despăduriri, turism de masă sau alte activități care pun în pericol natura și valorile unice ale zonei.

STRATEGIE

Dezvoltarea destinațiilor de ecoturism în România este un program integrat, dezvoltat împreună cu Fundația pentru Parteneriat (coordonator și partener strategic) și Asociația pentru Ecoturism din România (partener pentru asistență tehnică), cărora li s-au alăturat și alți parteneri experți în diverse domenii. Programul este dezvoltat de-a lungul a trei linii strategice:

1
Să sprijine organizații locale din cel puțin șapte micro-destinații cu potențial de ecoturism pentru a crea planuri sustenabile și instituții locale pentru dezvoltarea zonei ca destinație.
2
Să contribuie la discuția publică despre ecoturism, aducând pe masa factorilor de decizie bunele practici și lecțiile învățate pe parcursul derulării programului.
3
Să comunice și să promoveze România ca destinație de ecoturism, atât la nivel local, cât și național.

Testimoniale

Viteza și succesul cu care se dezvoltă destinațiile de ecoturism depind foarte mult de calitatea parteneriatului local creat pentru acest scop. Cu cât sunt mai implicați partenerii ce fac parte din inițiativă, cu atât cresc șansele ca destinația să funcționeze așa cum trebuie.

Laszlo Potozky
Director, Fundația pentru Patreneriat

Rezultate

14
MANAGERI INSTRUIȚI
pentru a gestiona nevoile unei destinații de ecoturism
7
DESTINAȚII ECOTURISTICE PÂNĂ ÎN 2019
20
DESTINAȚII ECOTURISTICE PÂNĂ ÎN 2024
Copyright © 2010 - 2018 Romanian - American Foundation. All rights reserved