20 %
DIN SUPRAFAȚA AGRICOLĂ
este acoperită cu ferme de subzistență
×
Cooperativa Agricolă Lunca Someșului Mic

Sprijină fermierii mici să creeze asociații de producători agricoli, cu scopul de a-și crește productivitatea, de a avea acces la surse de finanțare și la piețe noi pentru produsele lor. Programul contribuie, de asemenea, cu date și recomandări de politică publică la Planul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020.

CONTEXT

În România, mai mult de jumătate din populație trăiește în zona rurală. Există 3,9 milioane de ferme, majoritatea dintre ele ferme de familie, care alcătuiesc un sistem de o mare importanță economică. Spre exemplu, 20% din suprafața agricolă a României e acoperită de ferme de semi-subzistență, cu dimensiuni între 1 și 10 hectare. Aceste un milion de proprietăți, deși produc mai ales pentru consumul propriu, asigură între un sfert și o treime din consumul anual de alimente al României. În plus, aceste ferme păstrează vitalitatea zonei rurale, spre deosebire de marile ferme asociate, în general, cu sărăcia din zona rurală.

În 2012, un studiu privind asociațiile agricole arăta că jumătate dintre acești fermieri își asigură cu greu traiul zilnic, din cauza productivității mici, a lipsei resurselor pentru investiții și pentru că au acces scăzut sau deloc la piață.

Realitatea este ca toate acestea înseamnă o mare pierdere de potențial pentru comunitățile rurale dar și o condamnare pe termen lung la subdezvoltare, din moment ce o treime din populația țării este lipsită de resure pentru consum, educație sau facilități de bază.

Asocierea în cooperative de producători poate aduce mai multă productivitate, acces la o piață și la finanțare altfel inexistentă pentru fermieri individuali.

STRATEGIE

Programul “Antreprenoriat Rural” este o intervenție complexă, dezvoltată în parteneriat cu un consorțiu de cinci organizații cu experiență în dezvoltare rurală, facilitare comunitară, educație antreprenorială și cercetare.

Scopul său este să sprijine fermierii mici care dovedesc spirit antreprenorial și inițiativă pentru a forma asociații de producători agricoli.

Programul urmărește trei zone mari de interes care, împreună, pot crea un impact larg și rezultate pe termen lung.

1
Transfer de knowhow. CEED implementează un program de consiliere individual și training de inițiere în antreprenoriat și asociere pentru fermierii din 40 de comunități rurale, în domeniul constituirii de asociații și cel al accesării de finanțare pentru investiții.
2
Crearea de asociații de fermieri. Patru cooperative au fost înființate în patru zone diferite din țară, cu sprijin din partea CIVITAS, FDSC, CSMC.
3
Îmbunătățirea politicilor publice. Unul dintre scopurile programului este să construiescă o punte între ceea ce se întâmplă “la firul ierbii” și politica publică în domeniu. CRPE a creat o platformă de dialog ce implică Guvernul și alte autorități publice relevante, dialog bazat pe cele mai importante concluzii ale programului.

Testimoniale

Proiectul ne-a adus și ne-a ținut împreună, dându-ne speranța că vom reuși să ne cultivăm și să ne vindem mai bine legumele.  Proiectul ne-a forțat și ne-a învățat să ne organizăm, avem acum respect și recunoaștere din partea celor din jur. Clientul privește altfel marfa livrată sub eticheta Legume de Vidra, alți cultivatori din zonă doresc să devină membri, primim telefoane în care suntem întrebați cum am făcut, dacă putem să povestim și altora. Vorba despre cooperativă s-a dus și acum avem planuri de viitor.

Producător, Cooperativa Legume de Vidra

Ne-am dorit să vedem că în urma noastră se pun pe picioare noi cooperative pornind de la modelul pilotat de noi. A fost surprinzător să constatăm de cât sprijin este nevoie pentru cooperative. Și acum, după încheierea acestui proiect, organizațiile intrate în program ne contactează la fiecare etapă pe care o parcurg și ne cer ajutor, sfaturi, informații.

Carmen Ciobanu
Coordonator Proiect, Fundația Civitas

Programul ajută micii producători de legume din bazinul legumicol Someșul Mic să intre pe noi piețe care le permit să producă mai mult și astfel să aibă venituri mai mari. În acelși timp, însă, modifică mentalități greșite privind lucrul în comun, asocierea, dezvoltând dovezi concrete că se poate. Se poate ca oamenii să se înțeleagă și să vândă împreună. Se poate ca produse românești să umple rafturile supermarketurilor. Se poate să trăiești bine din agricultură la tine în sat și la tine în țară.

Màrton Balogh
Director regional, Fundația Civitas

Am descoperit o lume avidă de dezvoltare, dar care nu știe cum să o facă, folosește încă instrumente rudimentare (și nu mai refer acum la cum cultivă pământul), dar e foarte dornică să învețe. Am mai (re)descoperit că există distanță foarte mare între planurile și hârtiile autorităților care se ocupă de dezvoltarea domeniului și realitatea de pe teren și mi-ar plăcea să cred că noi am fost o punte de legatură între cele două lumi, transmițând fiecăreia câte ceva din nevoile, constrângerile și valoarea celeilalte. Cea mai importantă lecție cu care am rămas este că pentru dezvoltarea spațiului rural trebuie să alocăm timp și resurse pentru formarea de grupuri funcționale și coezive. Aceasta este temelia pe care se așează ulterior și dezvoltarea afacerii, și dezvoltarea socială a comunității.

Simona Constantinescu
Director Dezvoltae și Advocacy, FDSC

Gestionarea Cooperativei ne-a învățat cum să lucrăm în comun, cum să comunicăm și cum să cădem de acord. Ne-a învățat și cum să fim mai maleabili pentru a putea merge înainte. Una este să administrezi propria afacere, propria fermă și alta este să lucrezi cu alți fermieri la o Cooperativă în care fiecare contribuie cu idei și de la care fiecare așteaptă un avantaj.

Gavrilă Chindiș
Membru, Cooperativa Agricolă Lunca Someșului Mic

Rezultate

1750
agricultori activi economic
din 40 de comunități au beneficiat de instruire și consultanță
52
mici fermieri
din 3 județe (Cluj, Iași și Ilfov) sunt parte în 4 structuri asociative
60 %
din producția fermierilor
este vândută prin intermediul cooperativelor
Copyright © 2010 - 2018 Romanian - American Foundation. All rights reserved