PENTRU A CONTRIBUI LA PREVENIREA RĂSPÂNDIRII VIRUSULUI COVID-19, CASA RAF NU MAI GĂZDUIEȘTE EVENIMENTE PUBLICE PE O PERIOADĂ NEDETERMINATĂ. NE PARE RĂU PENTRU INCONVENIENTELE CREATE.
Programul oferă un cadru pentru a susține dezvoltarea de noi cooperative prin accesarea fondurilor europene pe baza metodologiei testate în patru locații de partenerii RAF în programele anterioare.
Între 2012-2016, trei ONG-uri cu experiență în dezvoltare comunitară – CIVITAS, FDSC și CMSC – au pilotat dezvoltarea agro-cooperativelor în patru comunități rurale. Acestea au oferit asistență tehnică adaptată (facilitare, formare, consultanță, consolidare a capacităților) pentru a sprijini agregarea micilor agricultori, pentru dezvoltarea unui plan de afaceri, înregistrarea cooperativei, aplicarea principiilor bunei guvernanțe și transparenței și pentru a gestiona operațiunile zilnice.
Proiectele lor au demonstrat complexitatea muncii de dezvoltare comunitară necesară pentru a pune pe picioare o cooperativă funcțională. Actori relevanți precum MADR și Federația Grupurilor de acțiune Locală (GAL) s-au implicat în sprijinirea asocierii rurale și în menținerea subiectului pe agenda publică .
Calea către asocierea fermierilor testată de acest grup este scalabilă cu finanțarea UE , în principal cu fonduri canalizate prin GAL-uri pentru strategiile lor regionale, prin urmare a fost important ca ele să poată utiliza aceste oportunități cât mai eficient. Conform cercetării CRPE din 2017-2018, peste 75% din strategiile GAL oferă diferite oportunități de finanțare în dezvoltarea diverselor structuri asociative pentru agricultori.
CIVITAS, FDSC, CMSC și CEED împreună cu alte ONG-uri și GAL-uri interesate s-au reunit în cadrul colaborativ CoopNet. Rolul este de a canaliza know-how-ul către dezvoltatorii de cooperative din diferite regiuni ale țării.
Rețeaua CoopNet a crescut de la 16 membri în 2017 la peste 80 de membri activi (GAL-uri, ONG-uri și cooperative agricole) interesați să promoveze asocierea și să contribuie la dezvoltarea rurală. Partenerii au organizat și au oferit servicii de instruire și consiliere pentru a sprijini:
La rândul lor, cooperativele agricole nou înființate au nevoie de lideri competenți pentru a crește șansele de supraviețuire pe piață. CoopNet își propune să crească o comunitate de lideri și să le faciliteze colaborarea pentru dezvoltarea de noi cooperative în România.
Activități 2020-2021: