Programul oferă un cadru pentru a replica dezvoltarea de noi cooperative pe baza metodologiei testate în patru locații de partenerii RAF, prin accesarea fondurilor publice.

CONTEXT

În perioada 2012-2016, trei ONG-uri cu experiență în dezvoltare comunitară – CIVITAS, FDSC și CMSC – au pilotat dezvoltarea cooperativelor în patru comunități rurale. Acestea au oferit asistență tehnică adaptată (facilitare, formare, consultanță, consolidare a capacităților) pentru a sprijini agregarea micilor agricultori, pentru dezvoltarea unui plan de afaceri, pentru a înregistra o cooperativă, pentru a aplica principiile bunei guvernanțe și transparenței și pentru a gestiona operațiunile zilnice.

Proiectele lor au demonstrat complexitatea muncii de dezvoltare comunitară necesară pentru a pune pe picioare o cooperativă funcțională. Actori relevanți (MADR, Federația GAL-urilor) s-au implicat în sprijinirea construirii asociațiilor rurale și în menținerea subiectului pe agenda publică .

Calea către asocierea fermierilor testată de acest grup este scalabilă cu finanțarea UE disponibilă până în 2020. Majoritatea fondurilor vor fi canalizate prin GAL-uri pentru strategiile lor regionale, prin urmare este important ca ele să fie gata să utilizeze această oportunitate într-un mod mai eficient. Conform cercetării CRPE, peste 75% din strategiile GAL oferă diferite oportunități de finanțare în dezvoltarea diverselor structuri asociative pentru agricultori.

×

STRATEGIE

CIVITAS, FDSC, CMSC și CEED împreună cu alte ONG-uri și GAL-uri interesate s-au reunit în cadrul colaborativ CoopNet. Rolul este de a canaliza know-how-ul către dezvoltatorii de cooperative din diferite regiuni ale țării.

Rețeaua CoopNet oferă asistență tehnică pentru a sprijini:

1
GAL-urile in elaborarea ghidurilor de finantare a asocierii cu principii de facilitare comunitara.
2
ONG-uri, mici fermieri și consultanți activi in dezvoltare rurala sa înțeleaga mai bine procesul de construire a cooperativelor, respectiv sa utilizeze eficient fondurile disponibile.

Fiecare dintre parteneri a organizat și oferit servicii de instruire și consiliere în regiunea sa (CIVITAS în partea de vest, CMSC în partea de est, FDSC și CEED în partea sudică).

Rezultate

80
consultanți locali, membri ONG și GAL-uri instruiți în dezvoltarea structurilor asociative cu principii de facilitare comunitară
16
cooperative
în curs de formare în întreaga țară
Copyright © 2010 - 2019 Romanian - American Foundation. All rights reserved