La Eurosfat, Romanian-American Foundation și Centrul Român de Politici Europene (CRPE) au adus în dezbaterea publică aspecte majore privind viitorul agriculturii românești.

Cea de-a doua ediție Eurosfat, eveniment de dezbateri pe teme europene organizat de Centrul Român pentru Politici Europene (CRPE) și Europlus, a avut loc pe 7 aprilie la Palatul Parlamentului. Evenimentul a reunit reprezentanți ai societății civile, mediului de afaceri, politicieni și cetățeni și a încercat, în pragul alegerilor europene, să găsească răspuns la întrebarea « Europa, încotro ? ».
Măsurile promovate în cadrul programului de antreprenoriat rural derulat de Romanian-American Foundation au fost prezentate și dezbătute în cadrul atelierului « România celor două agriculturi », la care Romeo Vasilache, Directorul Programelor de Antreprenoriat, a facut parte din panelul moderat de Cristian Ghinea, Directorul CRPE, alături de Mihail Dumitru, Director General Adjunct DG AGRI ; Mihai Herciu, Director General al Direcției Generale Dezvoltare Rurală  (AM PNDR) din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale ; Alexandru Potor, Președintele Federației Naționale a GAL-urilor și Sorin Bob, Președintele cooperativei Lunca Someșului Mic (cooperativă sprijinită de fundația CIVITAS în cadrul acestui program).

În cadrul programului Dezvoltare Rurală prin Antreprenoriat și Asociere finanțat de Romanian-American Foundation, experții CRPE au elaborat o serie de rapoarte, printre acestea numarându-se și cel intitulat O măsura inovatoare de finanțare a asocierii în agricultură: facilitare și sprijin individual pentru PNDR 2014-2020. Raportul a fost întocmit în urma unui amplu proces de cercetare privind modalități de sprijinire a asocierii producătorilor agricoli mici și mijlocii, urmat de o serie de consultări între reprezentanți ai ONG-urilor active în domeniu, reprezentanți ai autorităților și experți independenți. Concluziile discuțiilor pe marginea raportului au fost incorporate în documentul final, care a fost înaintat Ministerului Agriculturii, în vederea includerii recomandărilor  în Planul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020. Prezenți la eveniment, reprezentanții Ministerului au reiterat importanța pe care asocierea o are în trecerea fermierilor mici și mijlocii de la agricultura de subzistență la producția agricolă sustenabilă, cu rezultate economice semnificative.

Un alt raport recent prezentat de către CRPE, Rolul food hub-urilor regionale în sprijinirea micilor fermieri în SUA, vizează accesul micilor producători la piață. Documentul a fost elaborat în urma unei deplasări de studiu în Statele Unite ale Americii, organizată de Romanian-American Foundation, la care au participat reprezentanți ai ONG-urilor partenere în programul Dezvoltare Rurală prin Antreprenoriat și Asociere. În SUA, food hub-urile sunt considerate instrumente inovative de dezvoltare a sistemelor agro-alimentare regionale. Ca și în România, accesul micilor producători agricoli la piețele de desfacere este dificil. Raportul elaborat în urma acestei deplasări de studiu schițează principalele caracteristici ale entităților vizitate — Farm-to-table Co-Packers, Philadelphia Wholesale Produce Market, Common Market, Reading Terminal Market, analizând măsura în care modelul este relevant pentru producătorii agricoli din România. În viitor, RAF intenționează să analizeze cum schema food hub-urilor ar putea reprezenta si un model de intermediere între producătorii agricoli și comercianții din România.