Programul de Dezvoltare de Ecodestinaţii este un demers ambiţios: și-a propus să aducă dezvoltare economică în șapte zone din România, prin trans­formarea lor în destinaţii atractive pentru ecoturism.

Fundaţia pentru Parteneriat a folosit extraordinara experienţă de lucru în comunităţi și programe de mediu pentru a selecta zone și organizaţii locale potrivite unui astfel de demers.

Cum ecoturismul este o industrie în sine, care cere expertiză specifică, Asociaţia de Ecoturism din România a avut un rol hotărâtor în a defini criteriile de succes și în a conecta destinaţiile între ele și cu restul lumii.

Acest demers pe termen lung, foarte antreprenorial în abordare, presupune riscuri mult mai mari decât un program clasic. Întrucât Romanian-American Foundation funcţionează în multe privinţe pe princi­piile unui fond cu capital de risc, designul programu­lui și al finanţării a fost foarte colaborativ și flexibil.

Cea mai ”sănătoasă” dezvoltare locală e cea care vine din comunitate. Are nevoie de un leadership puternic, de o reţea de parteneri locali implicaţi și de un sistem de suport și finanţare dispus nu doar să creeze regulile, dar și să susţină și să înveţe pe parcurs.

După această primă fază de cinci ani, Programul de Ecodestinaţii continuă cu o etapă nouă. Sperăm ca el să fie sursă de inspiraţie pentru alte organizaţii de­dicate investiţiilor durabile; fie pentru a se alătura ca parteneri ai Programului, fie pentru a iniţia propriile demersuri.

 Roxana Vitan, președinte Romanian-American Foundation

Laszlo Potozky, director Fundaţia pentru Parteneriat

Andrei Blumer, președinte Asociaţia de Ecoturism din România

Romeo Vasilache, director de programe, Romanian-American Foundation