Conferința “Elaborarea Strategiilor de Dezvoltare Locală GAL pentru perioada de programare 2014-2020 a Uniunii Europene” organizată vineri, 26 februarie 2016, a reunit actorii-cheie din domeniul dezvoltării locale pentru un dialog constructtiv cu Primul Ministru și Ministrul Agriculturii.

Conferința a fost organizat de Federaţia Naţională a Grupurilor de Acţiune Locală din România (FNGAL), cu susţinerea consorţiului de parteneri din Programul RAF Dezvoltare Rurală prin Antreprenoriat și Asociere şi a Nevo Parudimos – membră a rețelei europene ERGO Network.

Conferința a făcut parte dintr-o serie de  evenimente dedicate acordării sprijinului tehnic şi metodologic pentru reprezentanţii Grupurilor de Acţiune Locală (GAL) implicaţi în scrierea Strategiilor de Dezvoltare Locală. Primul ministru Dacial Cioloș și ministrul agriculturii, Achim Irimescu au vorbit în deschiderea conferinței, după care au petecut câteva ore dialogând activ cu participanții. Printre subiectele abordate s-au aflat și multe dintre temele de interes din strategia RAF, cum ar fi asociativitatea, micii producători şi tinerii femieri, ecoturismul și dezvoltarea comunitară.
A fost un bun prilej pentru dialog între reprezentanții administrației centrale și actorii din domeniul dezvoltării rurale. S-a discutat despre coerenţa viitoarelor Planuri de Dezvoltare a Teritoriilor LEADER, introducerea Măsurilor specifice GAL şi abordarea domeniilor sensibile pentru dezvoltarea rurală.

”Vă provoc să trecem la o altă etapă în ceea ce priveşte grupurile de acţiune locală în România. Vă invit sa ieşiti din şablonul agricultură, nu pentru ca nu e important, ci pentru că dumneavoastră (GAL-urile) aveţi un potenţial mult mai mare decât limitat strict la agricultură. Eu am avut o discuţie cu conducerea FNGAL – să începem să gândim un pic altfel rolul grupurilor de acţiune locală în dezvoltarea comunităţilor locale din România, care să nu se limiteze la dezvoltarea economică a agriculturii. Eu v-aş provoca la a aplica alte tipuri de programe chiar finanţate din alte fonduri europene decât Programul National de Dezvoltare Rurală sau din alte fonduri structurale”, a declarat premierul.
La rândul său, ministrul agriculturii a subliniat că ”Importanța GAL-urilor este mare. Sumele sunt consistente, iar în total pe Strategia de Dezvoltare Locală avem în PNDR suma de 563 milioane de euro, avem și pe partea POP sume destul de bune, iar în total depășim 650 milioane de euro”.

Potrivit primului ministru, pachetul de măsuri va fi lansat cel mai probabil în cursul lunii martie, iar obiectivul principal pentru mediul rural va fi dezvoltarea unei clase de mijloc “cu reale capacități de antreprenoriat pornind de la agricultură, de la sectorul agro-alimentar și care să mearga dincolo de aceasta și sa constituie o resursă viabilă și de durată a sectorului local”.
Valorificarea resurselor locale prin turism rural și asocierea comunitară pentru rezolvarea unor probleme sociale au fost de asemenea menționate de primul ministru ca fiind modalități de revitalizare a zonelor rurale, prin intermediul grupurilor de acțiune locală. Acestea au fost încurajate să se implice mai mult în dezvoltarea formelor asociative în mediul rural, fie ele de natură economică sau socială – de dezvoltare a comunităţilor, accesând fonduri diverse pentru domeniile  în care acestea pot acţiona: educaţie, mediul de afaceri, agricultură, sănatate, cultură, servicii sociale şi infrastructură.

Partenerii RAF din cadrul programului ”Dezvoltare rurală prin antreprenoriat și asociere” au fost protagoniștii unei sesiuni cu tema ”Crearea de cooperative și alte forme asociative prin Strategiile de Dezvoltare Locală GAL”. Simona Constantinescu (FDSC), Alexandra Toderiță (CRPE), Cristina Mănescu (CEED), Laura Albu (CMSC) și Marton Balogh (Civitas) au împărtășit cu cei prezenți experiența lor și s-au arătat dispuși să ofere detalii și să îi sprijine pe cei interesați.

Grupurile de Acțiune Locală (GAL), entități care își desfășoară activitatea pe un teritoriu rural, cu o populație cuprinsă între 10.000 și 100.000 de locuitori și densitatea de maximum 150 de locuitori pe kilometru pătrat, sunt beneficiare ale programului LEADER, inițiativă europeană apărută în anul 1990, în momentul când programele publice pentru dezvoltare rurală din multe țări erau limitate.
GAL-ul are sarcina de a identifica și implementa o strategie de dezvoltare locală, de a lua decizii privind alocarea resurselor financiare și de a le administra, cu scopul de a asigura dezvoltarea durabilă a teritoriului pe care îl reprezintă. Dintr-un GAL pot face parte atât primăriile, cât și societățile comerciale, ONG-urile, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și inclusiv persoane fizice, indiferent de domeniul de activitate.