Cea de-a cincea dezbatere din cadrul evenimentelor prilejuite de lansarea rapoartelor de analiză și recomandari privind politicile publice agricole a avut ca temă “Asocierea în agricultuă – calea  produselor românești spre supermarket-uri?”.

Întâlnirea a fost organizată de Centrul Român de Politici Europene miercuri, 17 mai 2013, la sediul Romanian-American Foundation și a beneficiat de o expertiză diversă și discuții în egală măsură valoroase și pertinente.

Slaba organizare a fermierilor în vederea comercializării producţiei şi adaptarea lentă a acestora la mecanismele curente de desfacere pe piață sunt alte două aspecte care încă nu funcționează foarte bine în sectorul agricol din România. Fermierii ajung în marile lanțuri de retail extrem de greu, chiar dacă marile reţele de magazine încep, treptat, să implementeze programe de promovare a produselor de provenienţă locală. În practică, însă, relația este de multe ori dificilă: magazinele necesită cantități mari de o calitate omogenă, iar producătorii se plâng de prețurile oferite, taxe și termenele contractuale.

Raportul tratează problemele contractării producției agricole în România în general, se oprește asupra sectorului legume-fructe în special și vine cu recomandări cu privire la o serie de măsuri pe care statul le-ar putea lua pentru a corecta anumite deficiențe de funcționare a lanțului agro-alimentar, pe de o parte, și de a stimula organizarea fermierilor în scopul eficientizării prezenței lor pe piață.

Si in urma acestei întâlniri raportul a inclus și concluziile discuțiilor pentru a reflecta cat mai bine  realitatea si pentru a contribui  mai departe la o dezbatere publică cat mai informată pe această temă.

Pentru a vizualiza raportul, click aici.

Acest raport apare în cadrul programului-pilot ”Dezvoltare rurală prin antreprenoriat și asociere”, o inițiativă a Romanian – American Foundation, care, împreună cu organizații cu expertiză în dezvoltare economică rurală și facilitare comunitară, vizează crearea de structuri asociative agricole cu scop economic funcţionale și sustenabile în patru zone geografice diferite din România.