25%

DINTRE TOȚI STUDENȚII

studiază în domeniul științelor exacte. Acest procent este în continuă scădere din 1990, când 68% din numărul total al studenților studiau în acest domeniu.

Romanian-American Foundation lucrează împreună cu profesori, instituții de educație și parteneri strategici din business și mediul neguvernamental pentru a crea programe care să dezvolte elevilor și studenților competențe adecvate pentru a performa în sectorul tehnologic, caracterizat printr-un grad ridicat de valoare adăugată și inovație.

 

Sectorul de tehnologie și inovație este din ce în ce mai important pentru dezvoltarea economică a României. Atât pentru piața internă cât și pentru cea globală, există tot mai multe oportunități pentru ca antreprenorii români să dezvolte și să vândă servicii și produse în diferite sectoare ale economiei. Iar pe măsură ce companiile avansează în zone cu valoare adăugată mai mare, vor avea nevoie de cunoștințe și aptitudini din ce în ce mai sofisticate.

 

În prezent, însă, absolvenții universităților tehnice sunt puțin sau deloc familiari cu dezvoltarea de produs sau cu mecanismele de piață. Programele universitare care pregătesc studenții pentru slujbe în domenii cu valoare adăugată mare sunt, de asemenea, puține. Cei care devin antreprenori au acces foarte limitat la servicii de suport și cunoștințe de business.

 

În educația pre-universitară, lipsa de performanță în domeniul științe, tehnologie, matematică are un efect negativ pe termen lung. Rezultatele la testele internaționale sunt mult sub medie și foarte departe de țările care performează.

 

Programele RAF urmăresc două scopuri importante:

 

  • să contribuie la creșterea performanței și interesului în științe și informatică în educația preuniversitară, astfel încât mai mulți tineri să fie pregătiți pentru o carieră în tehnologie și inovație
  • să sprijine crearea unui sistem de educație universitară orientat către piață, ai cărui absolvenți să poată deveni viitori antreprenori și angajați care creează valoare adăugată.

Programe și strategii