Apelul de proiecte pentru cercetare aplicată are 27 de câștigători, grupați în opt echipe, care dezvoltă produse și servicii cu mare potențial comercial

Romanian-American Foundation (RAF) anunță prima generație de beneficiari ai granturilor pentru cercetare aplicată, ARTIE Fellows 2013-2014. Applied Research, Technological Innovation and Entrepreneurship (ARTIE) a debutat cu un program de granturi acordate pentru o perioadă de opt luni pentru dezvoltarea unei idei in proof-of-concept (POC). Apelul de proiecte a fost lansat in aprile 2013 si a inclus două etape: expresia de interes (Expression of Interest) si aplicația completă (Full Application).

În urma unui riguros proces de selecție, Consiliul Științific, format din profesori de renume internațional și antreprenori de succes, a declarat drept câștigătoare opt din cele 151 de proiecte care s-au înscris. În cadrul unei ceremonii care a avut loc în seara zilei de 13 octombrie 2013 la Athenée Palace Hilton, Paula Apreutesei, Directorul Programului ARTIE, a prezentat prima generație de ARTIE Fellows – cei 27 de cercetători care compun cele opt echipe câștigătoare. Listă completă a câștigătorilor și descrierea proiectelor poate fi găsită pe portalul ARTIE: http://artie.rafonline.org/

Emoționați și entuziaști, ARTIE Fellows s-au prezentat și au prezentat proiectele cu ceea ce aduc ele nou și original și au descris în ce constă inovația tehnologică pe care doresc să o dezvolte. Proiectele câștigătoare au inclus aplicații de transcriere a limbii române pentru documente multimedia, mecanisme de detectare a gradului de poluare, metode ;i instrumente noi pentru rezonanț[ magnetica de inalta presiune, o metoda de a produce ochelari de vedere performanți la costuri mici folosind tehnica de printare 3D, oglinzi din galiu cu contrast mare, un nou modul magnetic pentru tratarea apelor reziduale, modalități originale de obținere simultană a două tipuri de făină de porumb de înaltă calitate printr-o metodă ecologică de separare chimică, sau detectarea rapidă a particulelor metalice prin folosirea sensorilor de curent GMR.

Phillip Henderson, Președintele Consiliului de Administrație al RAF, a felicitat câștigătorii, mulțumindu-le că au ales să participe la prima ediție a apleului de proiecte ARTIE.

”Nu știm sigur unde va ajunge acest demers; vom descoperi impreuna. Știm însă că viziunea și imaginația cercetătorilor care dezvoltă aceste proiecte se va regăsi în noi produse, noi servicii, noi metode care pot fi lansate pe piețele din întreaga lume. Succesul lor va constitui victoria noastă”, a declarat Henderson.

Roxana Vitan, Directorul Executiv al RAF, a semnat și înmânat fiecărui ARTIE Fellow acordurile de sponsorizare care definesc termenii și condițiile de contractare a granturilor pentru cercetare aplicată și inovație tehnologică.