Programul își propune să contribuie la îmbunătățirea competențelor media ale elevilor de liceu, atât în calitate de consumatori, cât și ca generatori de conținut. Abundența de informații din mass-media și rețelele sociale a schimbat drastic paradigma consumului de media și creării de conținut. Competențe noi, cum ar fi gândirea critică și utilizarea informațiilor, devin din ce în ce mai importante. Proiectul își propune să răspundă acestei noi tendințe, contribuind la construirea competențelor media ca un nou set de competențe civice.

 

CONTEXT

Studiile sociologice arată că tinerii români sunt mai degrabă intoleranți și insensibili la diversitate. Studiile, realizate de Fundația Soros în 2011, au evidențiat o creștere a atitudinilor rasiste și xenofobe în rândul adolescenților comparativ cu restul populației. Tendințele sunt îngrijorătoare, deoarece studii realizate de GfK au arătat că în 2010 tinerii români erau mai egocentrici, mai radicali și mai intoleranți decât în 2005. Competențele media sunt un element de bază pentru abordarea chestiunilor fundamentale ale societății. Este unul dintre instrumentele care ajută în lupta împotriva radicalizării prin combaterea discursului instigator la ură on-line și promovarea drepturilor fundamentale. Competențele media sunt, de asemenea, un instrument care permite cetățenilor să identifice și să se apere de propagandă.

 

STRATEGIE

Programul are trei direcții-cheie:

 

  1. Sprijin pentru introducerea competențelor media în programa școlară și în practica didactică
  2. Activități extracuriculare de instruire a elevilor
  3. Creșterea capacității organizației
 

Începând cu obiceiurile tinerei generații de consum de media, CJI va dezvolta un set de activități pentru a fi utilizate de profesorii la mai multe discipline în timpul orelor. Programul va oferi sprijin pentru formare și post-formare pentru profesori și va purta discuții cu autoritățile din educație pentru a include competențele media în programă, în vederea scalării. În plus, 14 profesori vor deveni formatori ai cadrelor didactice în domeniul educației media.

 

Deoarece educația civică este o responsabilitate comună, ONG-urile joacă un rol important, alături de școală și familie. CJI a lucrat timp de peste cinci ani pentru a ajuta elevii de liceu să învețe despre mass-media, drepturile omului și discursul instigator la ură și va continua să lucreze pe această linie în cadrul programului. Această componentă extra-curriculară este mai inovatoare și mai flexibilă comparativ cu orele obișnuite. În același timp, este o oportunitate de a evalua modul în care elevii se referă la alfabetizarea mediatică și de a culege feedback pentru a îmbunătăți programul.

 

Până de curând, CJI a lucrat în principal cu jurnaliști pentru a-și îmbunătăți abilitățile și standardele și pentru a monitoriza libertatea presei. Pe măsură ce mass media s-a schimbat, aceștia s-au reorientat către dezvoltarea competențelor media în rândul tinerilor. Totuși, această schimbare strategică trebuie să fie completată de o serie de ajustări ale modului în care funcționează organizația iar finanțarea acordată de RAF va sprijini organizația în această direcție.

Rezultate Asteptate