prioritate strategică
Filantropie și Implicare civică
Arie
Educație
PERIOADĂ
Noiembrie 2016 - Decembrie 2017
BUGET
$50.000
CONTRIBUȚIA RAF
$45.000
+500
ELEVI
vor înțelege mai bine cum funcționează instituțiile democratice
×

Programul vizează combinarea resurselor online și offline pentru educația civică în școli, într-un efort de colaborare cu ONG-uri și principalele instituții democratice.

CONTEXT

Mecanismele de control sunt un element-cheie în orice democrație funcțională. Înțelegerea rolului și a principalelor atribuții ale instituțiilor democratice trebuie să facă parte din cunoștințele generale ale fiecărui cetățean. Într-o democrație care nu este pe deplin consolidată, cum este cazul României, există riscuri de derapaje semnificative de la practicile democratice, de obicei prin încercarea unui grup aflat la putere de a restrânge atribuțiile unor instituții democratice din sistem. Fără ca majoritatea populației să înțeleagă rolul instituțiilor democratice și să reacționeze în astfel de situații, aceste încercări sunt mai susceptibile de a reuși.

Programa de educație civică acoperă, în general, principalele instituții democratice, dar este predată într-un mod neatractiv pentru elevi. Mulți tineri termină învățământul obligatoriu fără o înțelegere elementară a modului în care funcționează democrația. Prin urmare, este nevoie de o analiză mai aprofundată a modului în care acest subiect poate stârni interesul elevilor.

Profesorii de educație civică au, la rândul lor, dificultăți în găsirea resurselor relevante online. Deși există câteva organizații care au creionat intervenții care să contribuie la educația civică, majoritatea nu sunt neapărat prezentate ca atare și, prin urmare, pot fi ușor de trecut cu vederea. O platformă dedicată educației civice care agregă diferite resurse existente va facilita accesul la abordări inovatoare.

STRATEGIE

Programul are două direcții cheie:

1
Îmbunătățirea eficacității învățării despre instituțiile democratice pentru elevi prin crearea unei serii de materiale didactice despre instituțiile democratice care să poată fi folosite în clasă (atât online cât și offline) adaptate cerințelor programei școlare și vârstei elevilor.
2
Crearea unei platforme cu informații și resurse pentru profesorii de educație civică.

Programul va implica instituții publice cheie (cum ar fi Parlamentul, Guvernul, Curtea Constituțională, Avocatul Poporului etc.) și va colabora cu trei dintre acestea pentru a organiza stagii de studiu pentru elevi. Resursele online și stagiile vor fi legate, astfel încât un profesor să poată, dacă dorește, să consolideze noțiunile predate la clasă printr-o abordare practică în aceste stagii de studiu.

Platforma va găzdui resursele create în program, dar și informații și link-uri către alte programe relevante pentru profesorii de educație civică. Platforma va fi proiectată și menținută în colaborare cu alte ONG-uri active în domeniu, beneficiind de un marketing comun grupului specific de profesori de educație civică.

Echipa Funky Citizens va testa aceste două linii de intervenție în primul an cu un grup-țintă restrâns, adăugând în același timp și câteva obiective specifice de învățare privind: eficacitatea intervenției pentru elevi, implicarea profesorilor și modalități eficiente de a ajunge la aceștia, așteptările realiste din colaborarea cu instituțiile publice și alte ONG-uri.

După această primă finanțare, pe baza experiențelor din primul an, organizația intenționează să elaboreze un program multianual.

Testimoniale

Ca să fim “civically fit” trebuie să cunoaștem regulile jocului democratic: cum funcționează statul în care trăim, care-i treaba cu legea fundamentală și ce face fiecare instituție.
Prin kit-ul de educație civică, transformăm Constituția dintr-o înșiruire de articole într-o aventură palpitantă, la care un tânăr poate relaționa; aducem instituțiile mai aproape, facem implicarea civică să devină cool și ajutăm atât elevii, cât și profesorii, să fie în cea mai bună formă civică.
Alina Calistru
Vicepreședinte, Asociația Funky Citizens

Rezultate Asteptate

10
profesori de educație civică
își îmbunătățesc practica pedagogică prin utilizarea resurselor online și a stagiilor de studiu
+100
Elevi
vor interacționa mai mult cu instituțiile publice
+200
profesori
vor accesa platforma online
Copyright © 2010 - 2018 Romanian - American Foundation. All rights reserved