RAF-Fundatii-comunitare-in-Romania-Hero-2
prioritate strategică
Implicare civică
Arie
Dezvoltare comunitară
PERIOADĂ
ianuarie 2010 - iulie 2012
ianuarie 2015 - august 2017
BUGET
1.237.000 USD
CONTRIBUȚIA RAF
280.000 USD
×
Conferința Fundațiilor Comunitare
Conferința Fundațiilor Comunitare

Programul, administrat de Asociația pentru Relații Comunitare, sprijină dezvoltarea și consolidarea rețelei de fundații comunitare în România.

CONTEXT

Fundațiile comunitare sunt organizații filantropice a căror misiune este să contribuie la bunăstarea comunităților locale, mobilizând și distribuind fonduri pentru proiecte din arii diverse: cultură și artă, educație, dezvoltare și incluziune socială, dezvoltarea spațiilor publice etc. Fundațiile comunitare susțin capacitatea de acțiune a locuitorilor, organizațiilor și companiilor locale, oferindu-le un cadru creativ și transparent de cooperare, de mobilizare și de distribuire a resurselor în beneficiul comunității.

STRATEGIE

Primele două fundații comunitare au fost înființate în România în decembrie 2007, la Odorheiu Secuiesc și în ianuarie 2008, la Cluj, la inițiativa ARC, cu sprijinul Charles Stuart Mott Foundation și al Global Fund for Community Foundations.

RAF s-a alăturat în 2009 consorțiului de donatori alcătuit din Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe (CEE Trust) și Charles Stuart Mott Foundation pentru a pune bazele unei rețele naționale de fundații comunitare.

La finalul lui 2015, mișcarea națională includea 15 fundații comunitare active în Alba, Bacău, Brașov, București, Cluj, Covasna, Dâmbovița, Galați, Iași, Mureș,Odorheiu Secuiesc, Oradea, Prahova, Sibiu și Țara Făgărașului.

De-a lungul timpului, programul dezvoltat și administrat de ARC a integrat diverse resurse și instrumente de sprijin pentru fundațiile comunitare:

1
Suport tehnic și granturi pentru înființarea fundațiilor, sprijin pentru dezvoltarea instituțională a rețelei naționale de fundații, granturi mici pentru nevoile organizațiilor și pentru proiecte locale care își propun să strângă resurse financiare din comunități.
2
Suport tehnic și granturi pentru extinderea mișcării în patru arii geografice noi: Brașov, Dâmbovița, Galați si Timișoara.

În etapa actuală a programului, Raiffeisen Bank s-a alăturat consorțiului care finanțează fondul pentru dezvoltarea de fundații comunitare.

Testimoniale

“Într-o arhitectură deschisă a filantropiei comunitare, încercăm să creăm oportunități pentru ca fiecare dintre noi să fim cea mai bună versiune a noastră: vizionari, generoși, conectați și incluzivi. Din aceste motive, am investit în ultimii 10 ani în crearea de noi fundații comunitare și am sprijinit dezvoltarea unei rețele active de fundații care să fie o resursă pentru comunitățile locale. Multă vreme, comunitățile au privit în afara lor pentru a obține resursele financiare pentru dezvoltare, dar cu ajutorul fundațiilor comunitare au devenit mai conștiente de resursele pe care le au deja: timp, expertiză, bani, rețele sociale. Aceasta a fost o parte esențială a strategiei noastre: să ne concentrăm pe punctele tari ale comunității și nu exclusiv pe nevoi”.

Alina Porumb
Director Program Fundații Comunitare, Asociația pentru Relații Comunitare

Uitându-mă peste umăr, la primii trei ani de la înființarea Fundației Comunitare Iași, îmi dau seama cât de important e rolul unui catalizator în comunitate. Cât de mult contează să creezi contextul, să pui întrebări, să generezi conversații, să aduci subiecte pe agenda publică, pentru ca oamenii să se implice în modelarea unei comunități așa cum și-o doresc.

Ciprian Păiuș
Director Executiv, Fundația Comunitară Iași

Rezultate

4-5
fundaţii comunitare noi
devin operaţionale
16
fundații comunitare
active în Romania, care pot adresa nevoile de dezvoltare din comunitățile lor
45 %
din populația României
deservită de fundații comunitare
Copyright © 2010 - 2018 Romanian - American Foundation. All rights reserved