Programul încurajează folosirea dezbaterii în școala românească. Scopul programului este ca din ce în ce mai mulți tineri să folosească dezbaterile pentru a-și exersa gândirea critică și a-și dezvolta competențele civice.

 

CONTEXT

 

Educația civică este unul dintre elementele cheie pentru a avea cetățeni activi, implicați în bunul mers al comunităților și al societății. Din păcate, felul în care se discută despre și se predă educația civică este adesea arid și neatractiv.

 

Există o serie de studii care demonstrează că experiențele practice sunt instrumente de învățare puternice; dezbaterile sunt una dintre cele mai eficiente metode ce pot fi folosite în educația civică.

 

În România, dezbaterea a apărut la mijlocul anilor 90 și a crescut ca program de educație non-formală, susținut de ARDOR: cluburile de dezbateri s-au extins din centre universitare, către licee, mai ales în școlile de top din marile orașe. Astăzi există 88 de cluburi de dezbateri (79 pentru elevi și 9 pentru studenți) în care lucrează mai bine de 100 de instructori (studenți și cadre didactice) și care au mai bine de 1500 de beneficiari (elevi și studenți) în fiecare an.

 

Din 2009, Ministerul Educației a început să dea atenție subiectului, iar programele s-au extins către o audiență mai largă, inclusiv către licee tehnologice sau din orașe mai mici. În urma unui parteneriat între ARDOR și Minister, din 2010 există o competiție școlară de dezbateri – Concursul Național “Tinerii Dezbat”. În fiecare an, mai mult de 200 de profesori și 600 de elevi participă. Programa opțională din licee include, din 2011, cursul “Dezbatere, Oratorie și Retorică”.

 

În 2014, RAF a fost invitată să se alăture ARDOR, rețelei de parteneri și Ministerului, pentru a sprijini extinderea programelor de dezbateri în școală.

STRATEGIE

 

Programul include:

 
  1. Creșterea capacității rețelei de Cluburi de Dezbateri de a se susține financiar.
  2. Dezvoltarea Programului Național Tinerii Dezbat și a competițiilor locale de dezbateri.
  3. Pregătire pentru profesori și extinderea în mai multe școli a cursului de Dezbatere, Oratorie și Retorică.
  4. Extinderea dezbaterilor ca instrument de predare și învătare la diferite discipline, prin crearea unui prim set de modele de lecții, care se folosesc de dezbatere.

Testimoniale