Evenimentele sportive de strângere de fonduri sunt deja o semnătură a fundațiilor comunitare. Începând cu 2009, acestea mobilizează în fiecare an tot mai multe resurse pentru proiecte pe care comunitățile în care activează le consideră relevante.

Autor: Rucsandra Pop, Asociația pentru Relații Comunitare

 

“Fiecare aleargă în viaţă pentru sine, familie, şef sau bani, dar când ai un scop de ajutorare, motivaţia e mai puternică când ştii că banii strânşi pot ajuta pe cineva sau îndeplinesc un ideal. Aş vrea ca în viitor tot mai mulţi să participe şi doar ca exemplu pentru cei tineri. Fără mişcare un popor moare încet şi sigur”, asta este părerea lui Fane Tulpan, primul român pe Everest, membru al Asociaţia Salvatorilor Montani, care a participat la toate edițiile de până acum ale semi-maratonului organizat de Fundația Comunitară Sibiu, susținând de-a lungul anilor mai multe cauze și organizații.

 

Evenimentele sportive de strângere de fonduri sunt deja o semnătură a fundațiilor comunitare. Începând cu 2009, acestea mobilizează în fiecare an tot mai multe resurse pentru proiecte pe care comunitățile în care activează le consideră relevante.

 

În 2015, cele 15 fundații comunitare din România au organizat 19 evenimente sportive în cadrul cărora au reușit să strângă suma totală de 1.289.307 lei, de la peste 10.000 de donatori. Aceste fonduri au fost mobilizate de 6.700 de sportivi și au contribuit la susținerea a 158 de proiecte.

 

Mecanismul este similar pentru toate aceste competiții, fie că vorbim de Swimathon, Semi-maraton, Bike-a-thon sau curse cu obstacole, cum este cazul competiției Brașov Heroes. Înotătorii, alergătorii sau bicicliștii aleg cauza pentru care se implică și strâng bani cu ajutorul reţelei sociale proprii şi a organizaţiei pe care o susţin. Companiile participă pentru cauze pe care le susţin în campaniile proprii de CSR sau pentru una din organizaţiile invitate la eveniment. Fundaţia organizatoare construieşte o platformă de gestionare a donatorilor şi a plăţilor şi finanţează fiecare proiect cu sumele strânse. Febra unui astfel de eveniment sportiv de strângere de fonduri ține comunitatea aproape pe parcursul a cel puțin 4 luni, perioada cea mai intensă fiind luna dinaintea zilei Z.

 

Ca organizație nu durează mult să prinzi gustul participării la Swimathon, Semi-maraton sau Bike-a-thon. Multe dintre organizații participă în fiecare an la astfel de evenimente, de cele mai multe ori cu rezultate tot mai bune de la un an la altul. Asociația Unu și Unu care ajută prematurii și părinții acestora, de exemplu, și-a făcut o tradiție din a participa la Swimathonul organizat de Fundația Comunitară București. În 2014, trei bloggerițe mame – Bogdana Dobre, Ana Nicolescu și Ana Maria Mitruș – au făcut echipă pentru cauza bebelușilor prematuri. Pentru că mai aveau nevoie de o persoană ca să își completeze echipa, au invitat-o pe Tily Niculae, actrița care a devenit faimoasă în serialul La Bloc. Și nu a fost doar o alegere pentru imagine. “Am vrut să fiu alături de mame, să lupt împotriva sistemului medical care ne blochează și nu ne ajută să depășim momentele grele”, a spus Tily, mamă la rândul ei.

 

 

Pentru cei care aleargă după fericire, fericirea constă în alergare.

MARTIN BENCHEA JOCA, 
Atlet
 
 

Timp de o lună și jumătate, fetele s‐au antrenat împreună, și‐au dat sute de emailuri în care pregăteau strategia de strângere de fonduri, șI au făcut liste cu cunoscuți de la care să ceară bani pentru prematuri. Și nu a fost degeaba, pentru că au reușit să bată recordul de sume strânse rapid la Swimathon. Tily a fost persoana care a atras cea mai mare sumă a unui singur donator la Swimathon București – 5000 de lei, o sponsorizare a unei companii.

 

În 2015, susținută de data aceasta de o echipă de navigatori adevărați, Asociația Unu și Unu, a condus de la început până la sfârșit în clasamentul donațiilor la Swimathon, reușind să strângă mai mult de 15.000 lei de la 121 de donatori pentru proiectul “Alo, Prematuritate”, un call-center pentru părinții ai căror copii se nasc înainte de termen.

 

Prin Fondul de stimulare a donaţiilor individuale, Romanian American Foundation (RAF) oferă granturi care dublează o parte din contribuţiile strânse de fiecare Fundaţie Comunitară de la donatori individuali. Scopul acestei scheme de granturi este de a promova filantropia la nivel individual prin implicarea tuturor membrilor comunităţii ca donatori în sprijinul dezvoltării locale. Asociaţia pentru Relaţii Comunitare (ARC) este partenerul strategic al RAF în implementarea acestui program în calitatea de iniţiator al Programului Naţional de Dezvoltare a Fundaţiilor Comunitare.